Završen prvi Digital Fashion Week Serbia: Moda i umetnost će preživeti

Poznato je da nam je ova godina svima donela izazove koji zahtevaju da pronađemo nove načine, nova rešenja i da se potrudimo da osmislimo život pod sasvim novim okolnostima koje niko nije očekivao. Brojne kulturne manifestacije “preselile” su se u online prostor, a ni Nedelje mode nisu izuzetak. Ono što je ljubitelje mode i dizajna ove jeseni obradovalo jeste da će modne manifestacije, uprkos svemu, biti održane, u digitalnom obliku. Prvi Digital Fashion Week Serbia (koji će postati tradicionalan, i kada se Fashion Week bude regularno održavao, nadamo se, što pre) imali smo prilike da pratimo od 23. do 28. novembra na zvaničnom YouTube kanalu Digital Fashion Week Serbia.

Nove modne kolekcije

Kao što smo već iz sezone u sezonu navikli, veliki broj domaćih i stranih dizajnera prikazalo je svoje nove kolekcije; ovog puta, što u vidu kratkih fashion filmova, što u vidu digital revija. Prvi dan Digital Fashion Week-a otvorio je snimak revije iz Madrida španske dizajnerke Agathe Ruiz de la Prade, koja je i ovog puta prikazala zanimljivu, vedru i koloritnu kolekciju sa motivima srca i delom inspirisanu Afrikom. Sličnu inspiraciju imala je i slovenačka dizajnerka Sanja Veličković, koja nam je kratkim filmom o svojoj kolekciji vratila optimizam u vremenu izazovnom za sve, pa i modnu industriju. Dizajnerka Tatjana Vorotnikova iz Kirgistana predstavila je kolekciju casual odeće pretežno u crnoj boji oplemenjenu modnim aksesoarima poput žutih i ljubičastih ešarpi i šalova. Svoju kolekciju predstavio je i jedan od najboljih argentinskih dizajnera Eduardo Perez Gonzales Ocantos, kao i srpska dizajnerka Jelena Malešević.

Utorak, 24. novembar obeležile su kolekcije srpskih dizajnera Bate Spasojevića, koji je u svom prepoznatljivom stilu predstavio i ovu kolekciju, ovog puta snimanu u Njujorku i Ane Vasiljević, koja je u svom modnom filmu prikazala kolekciju inspirisanu nekim od etno-motiva, kao što je pirotska šara. Dizajner Ajdarhan Kalijev iz Kazahstana prikazao je kratkim filmom ženstvenu, elegantnu kolekciju inspirisanu etno motivima i tradicijom svoje zemlje. Sirus Tantijapong, dizajner sa Tajlanda koristio je floralne i animal-print motive, kao i ručno slikanje materijala u kolekciji prikazanoj na ovom Digital Fashion Week-u. Dizajner Hayden Ng iz Singapura koristio je svilu u svojoj ležernoj, ženstvenoj kolekciji, a ono što je zajedničko svim prikazanim kolekcijama ovog, ali i prvog dana jeste da su u njima korišćeni prirodni materijali. 

Treći dan ove digitalne modne manifestacije otvorila je kolekcija švedske dizajnerke Imane Belmkaddem. Novim kolekcijama obradovale su nas i poznate srpske dizajnerke Marija Šabić i Milica Tričković. Imane je prikazala jednu vedru, mladalačku kolekciju u kojoj su dominirali prsluci i jakne u jarkim bojama, inspirisane etno-motivima Maroka, odakle dizajnerka vodi poreklo. U svom prepoznatljivom stilu, Marija Šabić ponovo nas je oduševila ženstvenom kolekcijom i savršenim krojevima haljina i kombinezona koje bismo poželele za svaku posebnu priliku u svom životu. 

U narednim danima, sjajne kolekcije prikazali su i Suzana Perić, Nataša Perkovski Adžić, Eden Atelier, Maša Montamari i mnogi drugi. Ukoliko nešto od toga niste ispratili, sve ove kolekcije, kao i razgovore sa dizajnerima o njihovim inspiracijama možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Digital Fashion Week Serbia.

Paneli o modi u “novom normalnom”

Ovu prvu digitalnu nedelju mode obeležili su i zanimljivi modni paneli, koji su, uglavnom, za glavne teme imali načine na koji se modna industrija suočavala sa pandemijom i krizom u celom svetu. O modnim inspiracijama i trendovima u ovom “novom normalnom” govorili su naši istaknuti dizajneri Zvonko Marković, Irena Grahovac i Nemanja Pantelić

O tome koga nam je Instagram doveo na modnu scenu i na koji način je u ovo izazovno vreme moguće privući publiku, ali i klijente, govorile su Katarina Bezmarević koja stoji iza brenda @ciel_officiel, Mina Smiljanić (@mina_fu), Tatjana Jovanović (@tatjana_jo) i Iva Čuljak (@iva_chu). 

O modi i medijima u post-covid eri govorili su Nađa Jokanović, suosnivač Wannabe Magazina, Petar Janošević, gl. i odg. urednik “Harper’s Bazaara” i Milan Nikolić, kreativni direktor Politikinog “Bazara”. 

Zaključak svih ovih panela bio je da će autentičnost i strast prema poslu pronaći svoj put do publike i u najizazovnijim vremenima poput ovih kojima svedočimo. Interesovanje i potreba za modom postojaće uvek, a digitalne forme zapravo će samo pomoći da ostanemo povezani, dajući nam mogućnost da se online informišemo, inspirišemo i kupujemo, ali nikada neće sasvim zameniti živi kontakt, dodir materijala i isprobavanje modela, uživanje u gledanju revija i sve ono što je vreme pre pandemije podrazumevalo.

Predavanja o Koko Šanel, Mileni Pavlović Barili i održivoj modi

Glumica Vjera Mujović koja sa svojom koleginicom, Radom Đuričin, izvodi svoju autorsku predstavu “Mala crna haljina” o životu čuvene Koko Šanel u Domu Jevrema Grujića, pričala nam je o uzbudljivom, pomalo kontraverznom, ali nadasve inspirativnom životu žene koja je izazvala modnu revoluciju, oblikovala stil oblačenja žena XX veka, ali i značajno uticala na razumevanje zbog čega je nezavisnost značajna za svaku ženu. 

Istoričar mode zahvaljujući čijem je master radu održana prva modna izložba (izložba modnih ilustracija Milene Pavlović Barili) u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, Stefan Žarić, održao je zanimljivo predavanje o modnom radu jedine Srpkinje čija je modna ilustracija krasila naslovnicu američkog “Voga” i “ludim dvadesetim”, tj. vremenu u kom je Milena živela, putovala i stvarala. 

Digital Fashion Week omogućio je povezivanje dizajnera iz čitavog sveta i pružio nam mogućnost da, zahvaljujući modnim filmovima, vidimo različite ambijente i inspiracije i to kako se zapravo moda, kao primenjena, prožima sa svim drugim umenostima. Videli smo i da je povratak prirodi bio neminovni rezultat globalne krize koja nas je podsetila na to koliko je zaista važno da čuvamo planetu. Ne sumnjamo da će moda i umetnost preživeti teška vremena, kao i uvek u istoriji, ali ne treba zaboraviti da je samo u našim rukama kako ćemo se odnositi i prema prirodi i prema veličanstvenim tvorevinama čovečanstva. Još uvek imamo vremena za to. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*