Zašto ne bi? Neka vam Diana Vreeland bude inspiracija za dane u kućnom karantinu!

Ukoliko znate bilo šta o istoriji mode i modnim magazinima, ime Diana Vreeland sigurno ste čuli bezbroj puta, a verovatno je reč i o ženi koja vas inspiriše, kako u modnom smislu, tako i kada je reč o stilu života. Takođe, verovatno ste čuli za njenu kultnu kolumnu “Why don’t you?”. Život jedne od najvećih modnih urednica u istoriji nadahnjuje milione žena širom sveta, a ovo su samo neki od njenih saveta za ispunjenije dane (naročito ove kod kuće) koje možemo primeniti već danas!

Obnovite čitav dom u jednoj smeloj boji

Poznata je Dianina ljubav prema crvenoj boji. U njenoj kući na Park Aveniji, dizajner enterijera Billy Baldwin 1955.godine, kreirao je potpuno crvenu dnevnu sobu “poput bašte, ali bašte u paklu”. Međutim, obožavala je jednobojno, kada je reč i o bilo kojoj drugoj boji. Kao što je predložila u svojoj kolumni, “Zašto ne biste imali više soba u različitim nijansama zelene boje? Mešavina biljaka, zelenog stakla, zelenog porcualana i nameštaja prekrivenog bistrim, izbledelim ili otrovnim zelenilom”. Možda je ovo najbolji trenutak da razmislite o preuređenju svog doma i pozabavite se dizajnom enterijera čak i ako do sada niste razmišljali o tome. Sređivanje doma ili makar samo maštanje o tome sjajna je razonoda za period koji svakako provodimo u svojim domovima, a uostalom, možda usput otkrijete i neki skriveni talenat, ko zna? Kreativnost svakako ne može da škodi.

Pišite rukom što više je to moguće

Dok su je sekretarice svuda pratile, bespoštedno kucajući njene stalne diktate, dosetke i memoare, Vreeland je sama izbegavala pisaće mašine pišući radije ručno, smaragdno-zelenim kineskim mastilom. “Da li je iko ikada napisao veliko ljubavno pismo na pisaćoj mašini”, pitala se. I zaista, bilo da ste se odlučili za pisanje dnevnika zahvalnosti, jutarnjih stranica, običnog dnevnika, poezije ili jednostavno svojih promišljanja i osećanja, smatra se da mnogo bolji uticaj ima ukoliko ih zapisujete. Pisanje je lekovito u svakom obliku, ali koliko god je to moguće, izbegavajte kucanje na tastaturi (osim kada je reč o poslu, naravno). Možda ćete baš na taj način otkriti ljubav ili se iznova zaljubiti u čaroliju pisanja.

Proučite svoju istoriju- modnu i druge

Kada je napustila američki “Vogue” 1971. Vreeland je postala konsultant Metropolitan Muzeja umetnosti- unoseći svež život u Institut kostima svojim enciklopedijskim modnim znanjem i stvarajući jedan od najvećih svetskih umetničkih i modnih događaja, Met Gala. Budući da nikada ne znamo kuda će nas život odvesti ili u kakvom ćemo se društvu naći, ove dane je svakako pametno iskoristiti tako što ćemo naučiti nešto o svojoj, ali i svetskoj istoriji, bilo da je reč o istoriji mode ili istoriji umetnosti. I to učenje uopšte ne mora biti dosadno i suvoparno, naprotiv. Sada postoji bezbroj kvalitetnih IG profila i blogova koji se bave ovim temama, kao i predivno ilustrovanih izdanja knjiga, od kojih su mnoge trenutno dostupne i onlajn. Na primeru Diane Vreeland zaista vidimo da znanje jeste moć, u svakom vremenu.

Svoje poslove obavljajte iz kupatila

Nakon jutarnje šoljice čaja, Diana Vreeland bi ušla u ogromnu kupku iz koje će pozvati svakog vodećeg fotografa koji je tog dana bio na zadatku za prestižni modni magazin. Ovakav način rada, tj.obavljanja jednog dela dnevnih zadataka, učiniće da se osećamo opuštenije. I možda je najidealnije upravo na početku dana, kako bismo ga započeli spremni i sa osmehom!

Zapamtite da je luksuz stanje uma

Diana Vreeland isticala je da smo dužni da brinemo o sebi i negujemo svoje telo, kao i svoj duh. “Jedina istinska elegancija je u glavi. Ako to imate, sve ostalo dolazi odatle”, govorila je. Sada, kada konačno imamo vremena da malo zastanemo, trebalo bi najviše da se bavimo upravo sobom. U svakom smislu te reči. Od tople kupke i poezije koja nam prija preko isprobavanja kozmetičkih proizvoda za negu lica, kose tela (i onih prirodnih, naravno) do učenja o svemu što nas je oduvek interesovalo.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*