Svi skriveni simboli koje ćete primetiti gledajući izložbu “Christian Dior: Designer Of Dreams”

Retrospektivna izložba “Christian Dior: Designer Of Dreams” otvorena je pre tri godine u pariskom Muzeju dekorativne umetnosti u čast 70. godina postojanja modne kuće Christian Dior. Izložba se prošlog leta preselila u Muzej Viktorije i Alberta u Londonu, a za one koji nisu stigli da uživo pogledaju ovu modnu čaroliju, modna kuća Dior je na svom YouTube kanalu pripremila jednočasovni dokumentarni film. Ovaj film pruža uvid o kreacijama svih dizajnera koji su ikada vodili ovu modnu kuću, od samog Diora i njegovog mladog naslednika Yves Saint Laurenta do Marie Grazie Chiurri. Osim toga, sada ste u mogućnosti da ovu izložbu posetite onlajn, a dovoljan je samo jedan klik- na sajt Muzeja Viktorija i Albert.

Osim raskošnih haljina s Diorovim potpisom kojima nisu odolevale ni najglamuroznije dame poput britanske princeze Margaret koja je jedna od brojnih protagonistkinja ove izložbe, predivnog ambijenta koji ćete videti i svega što ćete saznati o istoriji ove modne kuće, postoje određeni detalji koje ćete uočiti ukoliko budete pažljivo “šetali” kroz izložbu, a evo koji se to simboli kriju iza tih detalja.

Simbolika broja osam

Poput Chanel sa svojom ljubavlju za broj pet, Dior je takođe favorizovao određene brojeve- naročito broj osam. Naime, kralj mode svoju modnu kuću otvorio je osmog dana u mesecu, na Aveniji Montaigne, u srcu osmog okruga. Kako mu se posao razvijao, uselio se u osmospratnu zgradu iza svoje “originalne male gradske kuće”, podelivši svoj atelje na osam studija. Ono što je za modnu istoriju najznačajnije jeste činjenica da je oblik ovog broja bio inspiracija za jednu od dve linije u njegovoj “New Look” kolekciji. Naime, sada legendarna Bar jakna, pominjana je kao En 8 u odnosu na siluetu peščanog sata. Takođe, zanimljivo je da je prvobitni naziv ove kolekcije bio “Korol”, kako se zapravo nazivala jedna od linija, a zahvaljujući urednici Harpers Bazar-a, Karmel Snou ona je postala poznata pod nazivom New Look. Naime, nakon revije Karmel je prišla Dioru i rekla mu kako njegove haljine imaju sasvim nov izgled. Termin se ustalio i počeo da se koristi ne samo za Diorovu kolekciju već i za sve one koje su njome inspirisane.

View this post on Instagram

Explore more than seventy years of creation with a thematic and chronological itinerary – conceived as a captivating dialogue by the two exhibition curators, Florence Müller and Olivier Gabet. And (re)discover the gracefulness of iconic haute couture designs – the virtuoso scenography recreating their sense of movement and the shows in which they were worn – as well as precious archival photographs, sketches by Monsieur Dior and his successors, previously unseen objects, accessories, paintings, a cabinet of curiosities conceived as a sweeping display of color, and much more. With the beauty of dreams more essential now than ever, fall under the spell of the wealth of enchanting treasures contained in the exhibition 'Christian Dior: Designer of Dreams'. #DiorHeritage © @EmmaSummerton

A post shared by Dior Official (@dior) on

Simbolika cveća

Dokumentovano je mnogo puta koliko je Dior obožavao cveće. Đurđevak mu je bio najdraži- u Francuskoj su ga davali kao simbol nade, sreće i obnove od 16.veka. Dizajner je naložio svom cvećaru u Parizu da gaji prolećni cvat tokom cele godine, stavljajući isušene izdanke u rub svakog od svojih couture autfita modela i čuvajući antički relikvijar ispunjen izdancima đurđevka u džepu jakne. Kada je na Aveniji Montaigne predstavljena njegova prva kolekcija, celo mesto bilo je ispunjeno buketima slavnog cvećara Lachaume.

Kao što je broj osam bio inspiracija za jednu od silueta u kolekciji “New Look”, cveće je bez sumnje predstavljalo inspiraciju za liniju “Corolle”- nazvanu po vencu cveća, ili laticama, ili cvetanju. “Dizajnirao sam odeću za žene poput cveća, sa mekanim ramenima, ženstvenim poprsjem i naglašenim strukom”, pisao je u svojim memoarima.

Simbolika zvezde

Kristijan Dior je zvezde smatrao svojim talismanima. Za njega zvezda osvetljava put života i čini da verujete u sebe i svoju snagu. Slavni dizajner svoju odluku da osnuje modnu kuću Dior, “duguje” zlatnoj petokraki.Naime, baš kada je bio u nedoumici da li da napusti svoju poziciju u kući Lucien Lelong (gde je radio kao dizajner uz Pierra Balmaina), naišao je, u ulici Saint-Honoré na zvezdu koja je slučajno ispala iz kočije, i to baš na mestu gde je sreo prijatelja koji mu je predložio da razgovara sa investitorom o pridruživanju drugoj modnoj kući. Shvatio je to kao neku vrstu božjeg proviđenja i znak da osnuje sopstvenu modnu kuću. Kada se sreo sa finansijerom rekao mu je da će započeti sa sopstvenom kućom “gde bi sve bilo novo, od stanja duha i osoblja do nameštaja i prostorija”. Svoju srećnu zvezdu držao je uz sebe u ateljeu do kraja karijere.

Ostali simboli

Ma koliko sujeveran bio, Dior je takođe bio duboko nostalgičan- napisao je da mu je veliki deo ukusa oblikovala kuća u kojoj je živeo kao dečak, u odmarališnom gradu Granvillu. (Čak je u svojoj autobiografiji napisao: “Moj dom iz detinjstva bio je ofarban u veoma toploj ružičastoj boji, pomešan sa sivom šljunkovitom, a ove dve nijanse su mi ostale omiljene boje u modi.”) Ono što je najistaknutije u izložbi “Christian Dior: Designer Of Dreams”, međutim, jeste uticaj njegove voljene prednje dvorane, koja je bila ispunjena reprodukcijama japanizma. “Ove verzije Utamare i Hokusaja, sačinjavale su moju Sikstinsku Kapelu”, zabeležio je Dior. “Još uvek volim te svile izvezene cvećem i fantastičnim pticama i koristim ih u svojim kolekcijama.”

View this post on Instagram

"The color of happiness and femininity" in the words of Christian Dior, pink illuminates this mesmerizing dress baptized 'Opéra-Bouffe', designed by the couturier in 1956. This tribute to movement and to the savoir-faire excellence contained in the ateliers recalls Monsieur Dior's adoration for the queen of flowers. The rose garden of his childhood home at Granville instilled in him an indelible passion for gardens. This joyously sculptural haute couture creation is just one of the many escapist treasures we invite you to discover – through the link in bio – on this magical visit to 'Christian Dior: Designer of Dreams'. #DiorHeritage © Laziz Hamani / Dress from the Dior Héritage collection, Paris

A post shared by Dior Official (@dior) on

Takođe, porodični “Luj XVI-style” pariski apartman imao je trajan uticaj na Diorovu modnu kuću- s tim da je dizajner često bio pozitivno nastrojen prema raskošnoj odeći nameštaju francuskog dvora iz 18.veka. Najistaknutije od svega bile su stolice sa naslonom u vidu medalja iz 18. veka koje je Dior pravio za goste koji će sedeti na njegovim revijama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*