Svet na dlanu: Lista muzeja, galerija i pozorišta širom sveta koje možete posetiti iz svog doma

Svet je naizgled zatvoren, ništa se ne dešava, trećina sveta zaista je u karantinu. Ipak, čini se da je svet otvoreniji nego ikada- mnogo toga što (možda) nikada do sada nismo imali prilike da vidimo, sada nam je dostupno samo jednim klikom. Brojne kulturne institucije čine sve kako bi nam u danima izolacije olakšale život, i učinile da, makar na trenutke, imamo utisak da nismo u zatvorenom prostoru. I zaista, kada virtuelno uđete u ove prostore osetićete magiju kakvu samo umetnost može probuditi u nama. Ovo je lista mojih favorita, kada je reč kako o domaćim, tako i o svetskim ustanovama kulture koje su nam otvorile svoja vrata i učinile umetnost dostupnom svima!

Narodni muzej u Beogradu

Na našu neizmernu radost, Narodni muzej otvorio je svoja vrata za posetioce u junu 2018., nakon 15 godina. U vreme vanrednog stanja, najstarija i najznačanija muzejska institucija u Srbiji, omogućila je ljubiteljima umetnosti da virtuelno prošetaju kroz njenu stalnu postavku, ali i kroz nedavno prikazanu izložbu Ivan Meštrović: Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu. Od arheoloških zbirki koje obuhvataju hronološki raspon od paleolita do antičke Grčke i rimske kulture iumetnosti, preko fantastičnih dela srpskog slikarstva 18. i 19.veka (Petar Dobrović, Sava Šumanović, Nadežda Petrović, Milena Pavlović Barili, Đura Jakšić, Katarina Ivanović, Milan Konjović i mnogi drugi) i jugoslovenskog slikarstva 20.veka, do umetničkih dela evropskih umetnika poput Van Goga, Mondrijana, Monea, Renoara, Tuluz-Lotreka, Pikasa i drugih, ova virtuelna šetnja definitivno će vam vratiti osmeh na lice i skrenuti misli sa problema, a ujedno vas inspirisati i učiniti dane kvalitetnijim.

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu

Još jedno u nizu domaćih pozorišta u čijim predstavama možete uživati tokom vanrednog stanja je i SNP. Uživajte u njihovom fantastičnom repertoaru koji nam pripremaju za početak proleća.

Galerija Matice Srpske u Novom Sadu

Ovih dana u prilici smo da virtuelno posetimo i jednu od najvrednijih kolekcija srpske nacionalne umetnosti od 16. do 20. veka. Sa oko 500 umetničkih dela izloženih u stalnoj postavci beskrajno ćete uživati i steći sliku o razvoju srpske umetnosti novijeg doba. Takođe, Galerija Matice Srpske organizuje video-vođenje kroz aktuelnu izložbu “Inspirisani Italijom”, kao i virtuelne kreativne radionice za najmlađe.

Opera i teatar Madlenianum

Moje omiljeno beogradsko pozorište o čijim sam vam predstavama redovno pisala na blogu, sada možete gledati onlajn iz svojih domova. Ovo je jedna od lepših vesti ovog meseca! Prepustite se čaroliji pozorišta i sasvim sam sigurna, da ćete zaboraviti na aktuelne izazove sa kojima je čitava planeta suočena. Mi ovo možemo pobediti-umetnošću!

Narodno pozorište u Beogradu

Mnoga pozorišta takođe su se pobrinula da svojoj publici priušte male trenutke radosti tokom ovog izazovnog perioda. Jedno od njih je Narodno pozorište koje svojoj publici nudi live streamove nekih od najboljih predstava i baleta, pa smo tako u martu bili u prilici da pogledamo “Belu kafu”, “Gospođu Ministarku”, “Damu s kamelijama” (repriza je 11. aprila) balete “Žizela”, “Ko to tamo peva” i “Krcko Oraščić” kao i opere “Na uranku” i “Koštana”. Ovo je samo delić svega što nas očekuje, zato pratite sajt, Facebook stranicu i Instagram nalog Narodnog pozorišta u Beogradu kako biste ostali informisani i uživali u svemu što nas očekuje i tokom aprila.

Dom Jevrema Grujića 

Aktuelna izložba “Srpski kraljevski portreti” seli se na internet i dostupna je za virtuelnu posetu na sajtu www.galerijeimuzeji.rs uz jedinstveno interaktivno vođenje. Ovo je sjajna poslastica za sve koji želimo da uživamo u kućnoj atmosferi uz muzejske kraljevske avanture. Uživanje je zagarantovano!

View this post on Instagram

Dragi prijatelji, ponovo se gledamo! Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je izložba "Srpski kraljevski portreti", koju smo na žalost morali da obustavimo, od danas virtuelno dostupna na sajtu www.galerijeimuzeji.rs uz jedinstveno interaktivno vođenje! Ne propustite da na početku vaše kućne, muzejske, kraljevske avanture pogledate i kratak video prikaz izložbe našeg uvaženog profesora Igora Borozana. Uživajte u umetnosti i najlepšim srpskim kraljevskim portretima iz vašeg doma! Dom Jevrema Grujića će nastaviti da vam šalje pozitivnu energiju i puno zanimljivih sadržaja putem naših kanala i u narednim danima, kako bi vam vreme provedeno u kući učinili ispunjenijim i lepšim! Raduje nas da smo ponovo zajedno! #OstaniKodKuce @narodnimuzej @galerijamaticesrpske @muzejgradabeograda @istorijskimuzej @muzej_pancevo @muzej_rtk #galerijamilenepavlovicbarilli @lekamladenovic Hvala @vrphototeamvn #srpskikraljevskiportreti #virtuelnaizlozba #domjevremagrujica #galerijeimuzeji #karadjordjevici #obrenovici

A post shared by Dom Jevrema Grujića (@dom_jevrema_grujica) on

Atelje 212

Beogradsko pozorište “Atelje 212” takođe je pripremilo predstave u kojima ćemo uživati u danima koje provodimo u svojim domovima. Svakog utorka, četvrtka i subote na Facebook kanalu Ateljea 212 biće emitovane snimljene predstave, što je sjajna prilika da se mlađa publika upozna sa nekim predstavama, a starija podseti predstava koje su nekada bile na repertoaru. “Razvojni put Bore Šnajdera”, “Kralj Ibi”, “Ranjeni orao” samo su neke od predstava koje će nam ulepšati naizgled monotone dane bez izlazaka.

Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu

Moja opsesija ovom slikarkom (ukoliko me pratite) već je poznata, ali nisam mogla da odolim, a da ne zavirim u njenu galeriju smeštenu u njenom rodnom Požarevcu. Dok posmatrate Milenine slike, modne ilustracije ili čitate njene pesme, ne možete da ne osetite ČAROLIJU. Kao da je neka dobra magija “umešala prste”, kao da nešto tako veličanstveno ne može biti samo delo ljudske ruke i uma. Nisam sigurna koliko vam ekran sve ovo može verno preneti, ali s obzirom na to da je to trenutno jedini način da u umetnosti uživamo svim čulima, nikako ne propustite virtuelnu šetnju ovom galerijom. http://galerijamilenepavlovicbarilli.rs/

Musée d’Orsay, Paris

Ako biste me pitali šta ću prvo uraditi kada sve ovo prođe, odgovor bi verovatno bio- zaputiti se u Pariz i to kako bih posetila Orsay. Ovaj muzej na levoj obali Sene, smešten u rekonstruisanu železničku stanicu, sada možete obići iz svojih udobnih fotelja. I dalje se žalite što morate sedeti u kući? Zbirka Impresionista jedna je od najboljih na svetu. Zvezda zbirke svakako je Van Gogova slika Spavaća soba u Arlu iz 1889. godine. U Mizeju Orsej nalaze se i remek-dela koja su u vreme kada su prvi put prikazana pariskoj publici izazivala zgražavanje, šok i skandale. Među takvima svakako najpoznatija je slika Eduara Manea (1832-1883) Doručak na travi. Naga mlada žena koja sedi u klasičnoj pozi u društvu potpuno obučenih muškaraca izazvala je talas ogorčenih kritika kada je prikazana prvi put na Izložbi odbačenih 1863. godine i samom temom ali i time što je prekršila sva akademska pravila slikanja tog doba. Naravno, neću vam otkriti sve, zato pravac na virtuelnu šetnju koja će vam uzeti nekoliko sati vremena, ali zbog koje nećete žaliti ni jedne sekunde!

View this post on Instagram

Durant le confinement, un paysage par jour issu des collections d'Orsay. Aujourd'hui, "La Nuit étoilée" de Vincent van Gogh: Dès son arrivée à Arles en 1888, la représentation d'"effets de nuit" constitue une préoccupation pour Van Gogh. En avril, il écrit à son frère: "Il me faut une nuit étoilée avec des cyprès ou, peut-être, au-dessus d'un champ de blé mur". En septembre, à sa soeur: "Souvent, il me semble que la nuit est encore plus richement colorée que le jour". Il peint d'abord un coin de ciel nocturne dans "La terrasse d'un café à Arles" (@krollermullermuseum). La vue du Rhône vient après. Les bleus dominent, les lumières à gaz brillent d'un orange intense et se reflètent. Les étoiles scintillent comme des pierres précieuses. Quelques mois plus tard, interné, Van Gogh peint une autre version : le "Ciel étoilé" ( @themuseumofmodernart), où s'exprime la violence de sa psychologie troublée. Les arbres sont comme des flammes, les étoiles tourbillonnent dans une vision cosmique. Dans "La nuit étoilée" d'Orsay, la présence d'amoureux en bas renforce l'atmosphère sereine. . During the lockdown, we share each day a famous landscape of our collections. Today, Van Gogh's "Starry Night over the Rhone". From his arrival in Arles in 1888, Van Gogh was preoccupied with the representation of "night effects". In April, he wrote to his brother: "I need a starry night with cypresses or maybe above a field of ripe wheat." In September, to his sister: "Often it seems to me night is even more richly coloured than day". He first painted a corner of nocturnal sky in "Cafe Terrace, Arles" (@krollermullermuseum). Next came this view of the Rhône. Blues prevail, the city lights glimmer an intense orange and are reflected in the water. Stars sparkle like gemstones. A few months later, confined to a mental institution, Van Gogh painted another version (@themuseumofmodernart), in which his troubled psyche is fully expressed. Trees are like flames, stars whirl in a cosmic vision. Orsay’s Starry Night is more serene, an atmosphere reinforced by the presence of a couple of lovers at the bottom. . #museedorsay #museeorsay #orsaymuseum #culturecheznous @culture_gouv @franck_riester

A post shared by Musée d'Orsay (@museeorsay) on

 Van Gogh Museum, Amsterdam

S obzirom na to da krije impresivnu kolekciju dela jednog od najpopularnijih slikara na planeti, ne čudi što ovaj muzej svake godine poseti hiljade turista iz celog sveta. Stalna postavka ovog muzeja sada je dostupna online i omogućava vam da ispratite sve promene u razvojnom putu ovog neobičnog slikara, kao i da uporedite njegova sa delima njegovih savremenika što je posebno uzbudljivo! Pored bogate kolekcije Van Gogovih slika, u ovom muzeju možete videti raznovrsna dela francuskih impresionista, ali i nekoliko Pikasovih slika.

Moneova kuća i bašta u Živerniju

Nije li čarobno što sada možemo zaviriti u neke kutke naše divne planete koje do sada nismo mogli da vidimo? “Boja je moja svakodnevna opsesija, radost i muka”, rekao je Klod Mone, najdosledniji impresionista, u čijoj kući, ateljeu, ali i živopisnoj bašti koju je toliko puta ovekovečio na svojim slikama, sada možete uživati ne izlazeći iz svojih domova. 

View this post on Instagram

Ovog vikenda smo vam pripremile nešto posebno: . n o v i p o s t j e n a b l o g u, a link u opisu profila! ????‍? . U njemu vam pišemo o kući i bašti Kloda Monea u Živerniju koju smo imale priliku dvaput da posetimo, a koja je uticala na promene u slikarskom svetu. ?? . Francuski predsednik vlade, Moenov prijatelj – Žorž Klemenso o slikarevom vrtu u Živerniju je rekao: “Moneov vrt ubraja se u njegova dela. On pokazuje draž prilagođavanja prirode zadatku da hvata svetlost na platnu.” ?? . Svoje utiske o tekstu pišite nam u komentarima. ?? . . #slikeiprilike #claudemonet #claudemonetgardens #claudemonethouse #giverny #givernygarden #japanesegarden #jardinsdemonet

A post shared by Slike i prilike (@slike.i.prilike) on

Muzej Fride Kalo u Meksiko Sitiju

Ova slikarka sama bila je i ostala inspiracija drugih umetnika. Dizajnerka Elsa Skjapareli kreirala je haljinu pod nazivom “Madam Rivera”. Salma Hajek maestralno je odigrala Fridu u filmu “Frida”, 2002. godine, kada se , upravo u ulozi čuvene meksičke slikarke našla na naslovnici francuskog izdanja magazina “Vogue”.  Predstava “Frida Kalo” Sanje Domazet više od decenije na redovnom je repertoaru ” Madlenianuma”. Verica Rakočević je 2006. godine kreirala modnu kolekciju inspirisanu Fridom Kalo, rekavši da su njena inspiracija oduvek žene koje su bile van životnog klišea, koje su živele ispred svog vremena i razbijale tabue. Ona je tada istakla da je inspiraciju pronašla u Fridinoj ličnosti, harizmi i posebnosti. Čini se da su mnogi veliki umetnici bili inspirisani njom, ali ukoliko poznajete njen život, shvatićete da je ona inspiracija svima od nas, u ovim danima naročito. Ukoliko ne znate od čega da počnete ( čitajte: od kog muzeja), sa ovim muzejem nećete pogrešiti!

Pariska Opera i Boljšoj Teatar

Od 27. marta do 10. aprila na zvaničnom YouTube kanalu čuvenog moskovskog Boljšoj Teatra biće emitovano 6 predstava među kojima su baleti “Labudovo jezero” i “Uspavana Lepotica”, kao i opera “Boris Godunov”. Pariska Opera takođe je obradovala svoje gledaoce onlajn prenosom svojih predstava, a ono što je posebno zanimljivo jeste da možete virtuelno prošetati velelepnim zdanjem zdanjem Pariske Opere ( na njihovom sajtu pronaći ćete sjajne 3D vizuelizacije). 

Izložba “Umetnost filmskog kostima” Muzeja Instituta za modni dizajn u Los Anđelesu

Na prvi pogled, ovih dana svet je stao. Ali, samo na prvi pogled. Jer vi, iz svoje sobe, možete proputovati čitav svet i zaviriti u gotovo sve velike svetske muzeje. Zar ne zvuči kao san? Muzej Instituta za modni dizajn u Los Anđelesu učinio je dostupnom svoju aktuelnu izložbu, “Umetnost filmskog kostima”, kroz 200 fotografija visoke rezolucije upriličenu tokom sezone dodele filmskih nagrada. Prava poslastica za modne sladokusce! Osim toga, na platformi Google Arts&Culture dostupno je još mnogo izložbi koje su se ranije održavale u ovom muzeju. https://artsandculture.google.com/partner/fidm-museum

MET Online biblioteka

Već nekoliko godina unazad, Metropolitan Museum of Art ima otvorenu kolekciju knjiga, članaka i publikacija za javno korišćenje. Većina naslova je besplatna, kako za online čitanje, tako i za download. Od istorije kostima, mode, savremene umetnosti, primenjene umetnosti, keramike do grnčarije i nakita, sigurno ćete pronaći barem jednu knjigu shodno svom ukusu i interesovanjima.  https://www.metmuseum.org/art/metpublications/online-publications

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*