Šta smo o stilu i eleganciji naučile od Garance Doré?

Garance Doré, uspešna francuska fotografkinja, ilustratorka i autorka koja je, zahvaljujući svom blogu i najpre svojim modnim ilustracijama, stekla ogromnu popularnost i uticaj na ljubitelje mode širom sveta, u bestseleru “Love Style Life” otkrila je tajne svog besprekornog stila, svoje omiljene odevne komade, žene koje je inspirišu, dragocena iskustva života u dve sasvim različite svetske metropole- Parizu i Njujorku, ali i male tajne kako da uvek budemo zavodljive, elegantne i zadovoljne sobom.

Njen blog, a kasnije i knjiga, nisu samo modna inspiracija, već motivacija da život živimo sa stilom, po sopstvenim pravilima, ne zaboravljajući na igru i radost. Pišući o svom detinjstvu, odrastanju i sazrevanju, dolazi do zaključaka da je, za otkrivanje sopstvenog stila važno:

Ono što znamo o sebi

“Poznavati samog sebe znači poznavati udaljenost između zamišljenog i pravog ja”, piše Garance. Stil se gradi upoznajući sebe. Vrlo je bitno da nastojimo da što bolje upoznamo sebe u svakom smislu kako bismo izgradili sopstvenu estetiku i „modna pravila“ i postali autentični. Ako se vratimo čak i neki vek unazad, primetićemo da neke od slavnih holivudskih lepotica nisu žene koje su konzumirale, već žene koje su kreirale trendove i imale neki sasvim lični znak prepoznatljivosti.

View this post on Instagram

A moment, DTLA. . . . Lately I’ve been keeping my words to myself because I am working on a new book, and a few different projects. I wanted a different approach of space, time – and to be more conscious of where I put my energy and how I do it. And of course because I am doing this I am exploding with creativity and I miss writing here, and on @dore ! But that’s exactly the plan, I guess ? . So this is for those of you who have been telling me they’re missing my writing and my voice on the podcast. First thank you because it means the world to hear that. It was just in a profound need for curling up and resting, after 15 years without a breath. . Big kiss and thank you again so much – I have a millions other things to say – it’s even hard to put an end to this post. Ahah! . I’m wearing an awesome suit by @vince and my @rayban and the photo was taken by @camille.of

A post shared by Garance Doré (@garancedore) on

Ono što znamo o svom telu

Jednostavno, postoje stvari koje savršeno odgovaraju našoj figuri, stavljajući u fokus sve ono dobro na nama, kao i one koje nam nikako ne odgovaraju i ističu u prvi plan naše nesavršenosti. Garance piše da nije svaka figura onakva kakvu viđamo na modnim pistama: “Kad sam loše volje, psujem zbog toga. Kad sam dobre volje, vidim to kao mogućnost da suzim izbor i doterujem. A manje (izbora) je više (stila).” U svakom slučaju, ne možemo saznati ako ne isprobavamo i ne pokušavamo. Najvažnije upravo jeste kako se mi osećamo u nekoj odevnoj kombinaciji. Kada se u njoj osećamo dobro u vezi sa sobom, izvesno je da će na isti način reagovati i drugi.

Ono što želimo da poručimo

Ukoliko radimo na sebi i rastemo, sasvim je logično da se menjamo, a našom ličnom promenom, menja se naš stil. “Naša odeća nosi poruku koju želimo da prenesemo drugima, a ona se menja u zavisnosti od toga šta se događa u našim životima”. Ne treba se plašiti da napustimo “zonu udobnosti”, kako u životu, tako i kada je reč o stilu. “Ako znate šta želite da poručite, odeća postaje vaša najbolja prijateljica”, poručuje nam Garance.

Ono ko želimo da budemo

“Ovo je dimenzija snova. Trenutak u kojem svom stilu dodajete ono nešto što ga čini izrazom vašeg dubljeg bića”. Stilom izražavamo ono što jesmo, ali nam on u velikoj meri može pomoći da se veoma približimo onome čemu težimo, odnosno svom snu. Garance nas motiviše da se zapitamo o čemu sanjamo i uverava da bi trebalo da negujemo i one najveće snove, tj.one koji nam možda deluju neostvarivim u ovom trenutku. Garderoba nam pomaže da budemo baš ono što želimo i da se igramo. “Maštajte da ste filmska zvezda. Neverovatna ljubavnica. Divna majka. Slobodan duh. Umetnica. Slikarka. Ma kakvi bili, snovi su naši i čine nas takvima kakve jesmo. Upravljaju našim stilom- i našim životima.”

U knjizi “Love Style Life”, Garance u svom stilu piše o eleganciji. Polazeći od reči koje je prvi upotrebio Iv Sen Loran “elegancija srca”, tvrdi da ma koliko volela modu, veruje da istinska elegancija leži negde drugde. To “drugde” jeste ono što nosimo u sebi, što je, iako ne najvidljivije na prvi pogled, važnije od onoga što nosimo na sebi.

Garance piše o tome na koji je način, kao sramežljiva devojčica, preživljavale dane u osnovnoj školi gde se zbog svoje stidljivosti neretko osećala drugačijom i pomalo čudnom. Vremenom je shvatila da i drugi proživljavaju slične emocije- osećaju se čudno, ne znaju kako da se ponašaju ili šta u određenim trenucima da kažu. Kada je naučila da se “(na)smeje samoj sebi” i nastavi dalje sa svojim nesavršenostima, iskusila je i radost zasmejavanja drugih: “Sad se nadam da mogu učiniti isto za druge. Ako ih mogu navesti da se osećaju dobro, ako ih mogu ohrabriti da budu ono što jesu i budu opušteni, onda sam srećna i prisutna. Po mom mišljenju, to je srce elegancije”.

Garance istinsku eleganciju vidi u ljubaznosti, iskrenom osmehu, empatiji, smislu za humor, šali na sopstveni račun, darovanju cveća bez posebnog povoda, umeću da se svaka životna okolnost “okrene na šalu”, iskrenom izvinjenju, razumevanju sebe i ljubavi prema sebi, dajući sebi nežnost i slobodu koju dajemo drugima. Ističući jednostavnost i spontanost u ponašanju, kao i oblačenju, ona nam zapravo otkriva i ključ elegancije; one istinske, koja nije u tome da budemo u određenom trenutku primećene, već da budemo upamćene.

Govoreći nam o tome kako je i sama gradila svoj stil i u vreme kada je bila studentkinja koja sebi nije mogla priuštiti najskuplje firmirane krpice, i kasnije, kada je izgradila ozbiljnu karijeru u modnoj industriji, jasno nam šalje poruku da ne moramo nositi skupo da bismo bili “skupi”. Iskren osmeh i sjaj u očima su skupi. Harizma i stav su skupi. Gracioznost je nešto što se ne može kupiti. Način na koji se osmehujemo, hodamo, govorimo, volimo je ono što na nama vredi najviše. Foliranje i vulgarnost su jeftini. Zato uvek treba da biramo da svojim ponašanjem, stavom i obrazovanjem budemo najskuplja verzija sebe.

Ni najglamuroznija haljina ni najskuplji karmin neće uspeti da prikriju negativnu energiju, zavist, pakost, bezvoljnost i nezadovoljstvo. Istinska lepota doći će do izražaja samo kada isijava iz lepote duše. Stanje duha, empatija, ljubav za svet oko sebe, zdrava znatiželja i entuzijazam su sve ono što nas čini lepim u svakom smislu te reči. To je za mene “elegancija srca”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*