Pet knjiga o modi i stilu koje bi trebalo da se nađu na tvojoj read listi

Neke knjige o modi zapravo su mnogo više od toga: riznice ilustracija, sećanja, strasti prema svom poslu i ljubavi prema ljudima sa kojima su autori delili trenutke inspiracije i čiste radosti ili priručnici za život sa stilom, ali bez opterećenja poput “must have” ili “must do”. Jednostavno- igra, radost, joie de vivire i ljubav! Evo nekoliko magičnih knjiga o modi i stilu u koje ćete se zaljubiti “na prvu stranicu”.

“Moda i neke druge priče”, Dušanka Vranješević

U svojoj prvoj autobiografskoj knjizi “Ne daj se zmaju”, Dušanka Vranješević pisala je o svom trnovitom, ali pre svega uzbudljivom putu ženskog preduzetništva u Srbiji, životnim izazovima i suočavaju sa teškom bolešću, ali i ljubavi prema korenima, porodici, prijateljima, svemu onom što danas neretko stavljamo u drugi plan. Knjiga “Moda i neke druge priče”, na neki način predstavlja nastavak prethodnog romana, ali ovaj put pred nama je priča o ljubavi prema modi koja datira iz autorkinog detinjstva, o nastanku manifestacije Serbia Fashion Week, zanimljivim dogodovštinama sa putovanja, druženju sa dizajnerima i svemu što ovu najveću modnu manifestaciju u ovom delu Evrope prati. “Moja razmišljanja o modi posežu u prošlost, sve do spoznaje da sam prve modne ludorije naučila u svojoj kući, spajajući nemoguće boje u dokolici zimskih sedeljki, koje bi organizovala naša majka Zorka. U velikoj sobi, gde se zimi jedino ložilo, okupljale bi se žene sa sela. Uz dokolicu i pesme koje su se pevale, žene bi se takmičile u brzom prelu, pletenju i tkanju. Bilo je tu raznobojnog pletiva, od kojeg bi nastajali lepi i korisni proizvodi kao kape, rukavice, čarape, šalovi, džemperi, suknje, pumparice… “ , piše autorka u svom prepoznatljivom stilu, vrlo iskreno i emotivno, a hrabrošću, ljubavlju prema modi ljudima, obojena je čitava knjiga koja zaslužuje da se nađe među najdražima na vašim policama.

“Psihologija mode”, Kerolin Mer

Ovo je knjiga o tome koliko moda zapravo utiče na naš identitet i samopouzdanje. Kako se predstavljamo načinom oblačenja? Kada se odećom prilagođavamo, kada ulepšavamo, a kada obmanjujemo? Koliko je prisutna modna diskriminacija? Kakva je veza raspoloženja i emocija sa načinom oblačenja? Šta zapravo stoji iza želje za najnovijom odećom? Kako i u kojoj meri naš lični modni stil predstavlja zapravo neverbalnu komunikaciju? Odgovore na ova i brojna pitanja u ovoj knjizi daje Kerolin Mer, koja se specijalizovala za psihologiju mode i radi kao savetnik sa edukatorima, modnim brendovima i medijskim kućama. Na Londonski modni koledž Univerziteta umetnosti u Londonu uvela je novo usmerenje i novu oblast primenjene psihologije- psihologiju mode sa diplomskim i master programima.

“Pariska škola šarma”, Džejmi Ket Kolan

Ova neodoljiva knjiga sa mnoštvom sjajnih ilustracija otkriće vam francuske tajne za negovanje ljubavi, radosti i onog posebnog “je ne sais qui”. Osim što nas Džejmi koja je autorka knjiga “Francuskinje ne spavaju same”, “Francuskinje i sreća” i “Francuskinje, ola-la”, ovog puta podučava kako da postanemo šarmantne poput Francuskinja čijem se stilu, šarmu i elokvenciji oduvek divimo, usavršimo umeće flertovanja, privučemo romantiku u život, budimo čežnju i strast i osvajamo muška srca. Ova knjiga ipak je mnogo više od knjige o zavođenju: ovo je zaista riznica stila i vodič za uzbudljiv, ispunjen život pun svakodnevne inspiracije kako za emotivni život, tako za sve one male radosti koje često ne primećujemo. Ukratko, ovoj knjizi nećete odoleti jer je zapravo zabavan, šarmantan i nezaboravan priručnik o tome kako da istinski usvojimo joie de vivre i postanemo zaista neodoljive.

“Guči”, Patricija Guči

Sa svojom neponovljivom kombinacijom raskoši, ogromnog zanatskog umeća i savremenog glamura, Gucci predstavlja ono najbolje iz Italije. U ovoj knjizi, Patricija govori o privatnom životu porodice Guči od samog nastanka brenda do uspeha jedne od najpoznatijih italijanskih modnih kompanija u svetu, evocirajući uspomene i sećanja na komplikovane odnose među članovima porodice. Zanimljivo, duhovito, emotivno, često ohrabrujuće za čitaoce, ali i vrlo opsežno, sa mnoštvom detalja, autorka priča o svom detinjstvu u babinoj i dedinoj kući, ranoj mladosti, nastanku prvih torbi, radu kompanije u Firenci i širom sveta, modnim revijama kojima su prisustvovale najznačajnije ličnosti iz sveta umetnosti i kulture pedesetih godina XX veka, ali i padovima, razočaranjima i gubicima, napetim porodičnim odnosima i nesuglasicama. Iz svog ugla, autorka je ispričala neodoljivu priču o porodici koja je godinama vodila jednu od najvećih međunarodnih modnih kompanija, koja će zauvek biti simbol italijanske elegancije i smisla za biznis.

“Ready to wear”, Vanja Čobanov

Poput knjige pomenute na početku, za ovu knjigu takođe možemo reći da nije isključivo knjiga o modi, već pre svega o ljubavi, posvećenosti, energiji i strasti. Ovo je roman inspirisan životom modne kreatorke Verice Rakočević. Uspeh bestselera Remedy for Love Vanja Čobanov nastavlja romanom Ready to Wear, gorko-slatkom ljubavnom pričom zasnovanom na erotskoj legendi o Lu Salome i Fridrihu Ničeu, Sigmundu Frojdu i Rajneru Rilkeu, darujući čitaocima nezaboravno senzualno putovanje u središte strasti jedne neobične ljubavi. Ovaj roman je pobeda estetike nad svakodnevnom dosadom. Glavnu junakinju, Modnu kreatorku inspirišu alfa žene, prima donne u čijim biografijama prepoznaje sopstvenu strast i ludilo (Frida Kalo, Koko Šanel, Čučuk Stana, Lu Salome…). Ona ne veruje u čuda – jer je žena sa muškom pameću. Za nju postoji samo ono što sama napravi. Ekstrakt. Sopstveni glas. Kao i za Šoa, i za nju postoje samo dve tragedije u životu: jedna je ne dobiti ono što se po svaku cenu želi, druga je dobiti upravo to. I zato pokušava da se otme zaboravu predajući se umetnosti…“, kaže o ovom romanu prof. Neda Todorović.

*Tekst je objavljen na portalu Wannabe magazin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*