Pet knjiga koje će ti pomoći da budeš kreativnija

O kreativnosti se mnogo piše i govori, ali koliko je zapravo primenjujemo u svakodnevnom životu? Da li znaš koliko je ona moćno sredstvo u potrazi za zadovoljstvom i ispunjenijim životom?  Ko su kreativni ljudi i kako oni zapravo razmišljaju? Ovo su knjige uz pomoću kojiš ćeš pronaći odgovore na pitanja šta je zapravo kreativnost i kako da je primenjuješ u stvaralaštvu, ali i svakodnevnom životu.

„Velika čarolija“, Elizabet Gilbert

Ovo je knjiga koja će ti zaista pomoći da budeš kreativnija, ne samo ukoliko tvoje zanimanje ima veze sa umetnošću, već i u svakodnevnom životu. Zapravo u svaki posao ili hobi možeš uneti malo kreativnosti, što će bitno poboljšati tvoje zadovoljstvo i kvalitet života. U „Velikoj čaroliji“, autorka svetskog bestselera „Jedi, moli, voli“ zalazi duboko u proces stvaranja (bilo o kojoj umetnosti da se radi) kako bi sa čitaocima podelila svoj pogled na kreativnost i objasnila kako ju je sama otkrivala u sebi, suočavajući se sa svojim strahovima, dilemama i upoznajući sebe. Sa dubokim razumevanjem za čitaoce ona velikodušno nudi pomoć na putu do misteriozne prirode inspiracije, traži od svih koji žele da stvaraju da svim srcem prihvate svoju radoznalost dokazujući na primerima iz svog života da je ljubopitljivost jedna od najvažnijih karakteristika života onih koji teže da budu svakodnevno kreativni.

View this post on Instagram

✨ Sundays are for embracing creativity.✨⠀ ⠀ “Recognizing that people’s reactions don’t belong to you is the only sane way to create. If people enjoy what you’ve created, terrific. If people ignore what you’ve created, too bad. If people misunderstand what you’ve created, don’t sweat it. And what if people absolutely hate what you’ve created? What if people attack you with savage vitriol, and insult your intelligence, and malign your motives, and drag your good name through the mud? Just smile sweetly and suggest – as politely as you possibly can – that they go make their own fucking art. Then stubbornly continue making yours.”⠀ ⠀ – Elizabeth Gilbert, Big Magic: Creating and Living Beyond Fear

A post shared by julia | bookstagram (@readbyjules) on

„Moć kreativnosti“, Džona Lerer

Ova knjiga potpuno razotkriva kreativnost i kreativni proces- kreativnost nije „dar“ koji poseduju samo odabrani. To je pojam koji obuhvata raznovrsne i različite umne procese koje svi možemo naučiti da koristimo efikasnije. Saznaćeš kakve su bile stvaralačke navike Boba Dilana, kakve su stimulanse koristili čuveni pesnici i otkriti zašto je u Engleskoj u doba kraljice Elizabete I došlo do eksplozije kreativnosti. Sve u svemu, štivo koje zaslužuje da se nađe na tvojoj polici sa najdražim knjigama.

View this post on Instagram

Ovo nagrađivanje je završeno. Hvala svima na korisnim komentarima. ? ?NAGRAĐIVANJE ?za sve koji ovaj tekst pročitaju do kraja! ? Kada sam u knjižari ugledala ovu knjigu pažnju mi je prvo privukao naslov. Podnaslov je obećavao da će biti korisna, a korice su me podsetile na sve one papire koje su stradali dok sam u školi pisala sastave. I naravno da sam morala da je pročitam! ? Uvod mi je govorio da će knjiga sadržati mnogo primera iz nauke i industrije. Hmmm… Nije to moja oblast. Pomislila sam da neću dobiti odgovore koje sam očekivala. Onda je usledila priča o kreativnim blokadama Boba Dilana, o nastanku pesme Rolingstounsa "Satisfaction", o važnosti fokusiranosti u kreativnom procesu, o autističnom surferu koji je postao virtuoz na talasima, o tome kako je nastao planetaeno poznat logo I❤️NY… Svaki primer rasvetljava po neki aspekt kreativnosti. Saznaćete šta možete da naučite od dece kako biste pospešili svoju kreativnost, kada i kako nastaje improvizacija, i još mnogo toga! Generalno, prvi deo knjige bavi se kreativnošću pojedinaca, dok se drugi deo bavi kreativnim procesima u okviru timova. Saznaćete kako lokacija toaleta i kuhinje može da utiče na produktivnost i kreativnost i šta je to "gradsko trenje". Ono što je meni bilo najzanimljivije u drugom delu jesu objašnjenja kako putovanja pomažu razvoj kreativnosti i zašto su neke zadatke uspešnije rešavali oni studenti koji su živeli u inostranstvu. Ono što mi se nije svidelo jeste pažnja posvećena upotrebi psihoaktivnih sredstava u kreativnom procesu. Knjiga sadrži mnogo istraživanja (previše za moj ukus), ali jeste korisna, posebno za sve one koji i dalje mistifikuju kreativni proces i veruju da postoji inspiracija u tradicionalnom smislu te reči. Ako želite da osvojite ovu knjigu koju darujem u saradnji sa @laguna_knjige, napišite u komentaru kako razvijate svoju kreativnost. Nagrađivanje traje do ponedeljka, 9.jula i važi za teritoriju Srbije. Kreativci, srećno!! ? #LagunaKnjige #snoviukoferima #kreativnost #mockreativnosti

A post shared by Jelena Bašević (@snovi_u_koferima) on

„Put umetnika“, Džulija Kamerun

Pišeš, ali nemaš hrabrosti da bilo gde objaviš svoje radove? Nikada nisi sigurna da će je tvoja slika dovoljno dobra? Mučiš se tokom kreativnog procesa jer sumnjaš da će se tvoj rad dopasti drugima? Ovo je prava knjiga za tebe. Sa osnovnom misli-vodiljom da je stvaralačko izražavanje prirodni pravac i smisao celokupnog života, Džulija Kamerun povešće te kroz „program dvanaest nedelja“, koji je posvećen podsticanju kreativnosti i razvoju slobodne igre mašte. Uvidećeš da se svi kreativci susreću sa vrlo sličnim dilemama i izazovima, ali da je i te kako moguće prevazići ih i sasvim uživati u stvaralačkom procesu.

View this post on Instagram

✨Kako bismo razumeli jezik umetnosti, moramo naučiti da se s lakoćom snalazimo s njim. Jezik umetnosti je slika, simbol. To je jezik bez reči čak i kad je svrha naše umetnosti da ga pronađemo pomoću reči. Jezik umetnika je čulan, jezik doživljenog iskustva. Kad se bavimo svojom umetnošću, uranjamo u izvor svog iskustva i iz njega izvlačimo slike. Kako da napunimo izvor? ✨Hraneći ga slikama. Umetnost je pretraga umetničkog uma. Umetnički um je naš slikovni um, utočište i mirna luka naših najboljih kreativnih impulsa. Umetnički um ne može se dosegnuti – ili podstaći – samo rečima. Umetnički um je osetni um; potrebni su mu pogled i zvuk, miris i ukus, dodir. To su elementi čarolije, a čarolija je elementarni sastojak umetnosti. Kad punite izvor, zamišljajte čaroliju. Budite ushićeni. ✨Zabavljajte se. Nemojte to doživljavati kao obavezu. Nemojte raditi ono što bi trebalo da radite – mentalne vežbe kao što je čitanje dosadnog ali preporučenog kritičkog teksta. Radite ono što vas intrigira, istražujte ono što vas zanima; razmišljajte radoznalo umesto nadmeno. . . #harmonijaknjige #putumetnika #theartistsway #juliacameron #creative #motivation

A post shared by Harmonija knjige (@harmonija_knjige) on

„Kreativnost-priča koju pričamo sami sebi“, Anita Lazić Todorović

„Postoji nešto što se zove prirodni potencijal i kao u sportu, ima veze sa prirodnom predispozicijom za , na primer, likovne umetnosti ili ples, ima veze sa razvojem sinapsi u ljudskom mozgu… Međutim, danas je dokazano da je kreativnost moguće razvijati- svesno, planski, sistematski i da svaki čovek, ako želi, može da nauči da bude kreativniji nego što jeste. Slično kao kada učite da igrate tenis ili ovladavate bilo kojom drugom veštinom- ako vežbate, bićete mnogo bolji u tenisu nego ako ništa ne radite po tom pitanju. To međutim, ne znači da ćete ako vežbate biti Novak Đoković ( jer se vrhunska kreativna dela i dalje dešavaju veoma retko), ali ćete sigurno biti bolji nego ako uopšte ne vežbate”, ističe autorka koja u ovoj knjizi razotkriva kreativni proces vodeći nas putevima mašte koju svi možemo probuditi u sebi ukoliko smo dovoljno otvoreni, radoznali i spremni da slušamo.

„Sve je rešivo“, Mari Forleo

Ovo je knjiga koju ćeš želeti da čitaš iznova i iznova- zapravo, svaki put kad se „sapleteš“ o neki izazov ili pomisliš da odustaneš, ovo je „injekcija samopouzdanja“. Bilo da želiš da napustiš posao kojim nisi zadovoljna  ili da razbiješ zavisnost, naučiš da plešeš, zaceliš vezu ili pokreneš posao, ova knjiga će ti pokazati kako to da uradiš jednostavnom promenom do sada usvojenih uverenja i promenom fokusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*