Otvorena izložba “Moda u modernoj Srbiji” u Muzeju primenjene umetnosti

Dan Muzeja primenjene umetnosti, 6. novembar ove godine obeležen je otvaranjem izložbe “Moda u modernoj Srbiji” koja će, uz zanimljiv i bogat prateći program sredom i petkom, trajati sve do 31. januara naredne godine. Prezentacijom osamdeset jednog modnog predmeta iz Zbirke tekstila i kostima Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu predstavljen je razvoj odevanja u Srbiji tokom XIX i početkom XX veka. 

Izložba “Moda u modernoj Srbiji” autorke Draginje Maskareli bavi se modom kao jednim od specifičnih kulturnih fenomena, modom kao velikim znakovnim pismom iz koga se mogu pročitati vreme, istorijske prilike, događaji i ljudi jedne epohe, u ovom slučaju reč je o XIX  i početku XX veka. U Srbiji su se tokom XIX veka odigrale značajne promene u političkoj, društvenoj, kulturnoj i privrednoj sferi. Ustanci protiv viševekovne osmanske vlasti, podignuti 1804. i 1815. godine, doveli su do donošenja dva sultanova hatišerifa, 1830. i 1831. godine i stvaranja autonomne Kneževine Srbije,kao i do konačnog sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. i proglašenja Kraljevine 1882. godine. Prelazak sa feudalnog na kapitalističko društveno uređenje,bilo je praćeno izgradnjom novih kulturnih modela s lokalnim specifičnostima i usvajanjem kulturnih modela građanske Evrope. U tom periodu, moda dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca,pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije.

Postavku izložbe dizajnirala je arhitekta Aleksandra Tosman, dok su za konzervaciju izloženih predmeta zaslužni Atelje Arachne i konzervatori Muzeja primenjene umetnosti Milan Andrić i Marija Labudović Pantelić. Kustos izložbe, Draginja Maskareli, takođe je autor kataloga izložbe koji je dizajnirao Dušan Tkačenko. Autor fotografija u katalogu je Veselin Milunović. Tokom svečane ceremonije Dana muzeja, a povodom otvaranja ove izložbe, predstavljene su i modne vinjete kreatorke Valentine Obradović koje su prikazale manekenke iz modnih studija Click i Silver Fashion.

Organizovan je i bogat prateći program, a najzanimljiviji deo biće svakako “Vođenja petkom”, svakog petka od 17.30h, na kojima će, gosti-vodiči, ličnosti iz sveta istorije umetnosti, mode, kulture, novinarstva, glume, posetioce izložbe voditi kroz istoriju mode u Srbiji. Dizajnerka Valentina Obradović, pisac i novinar Nenad Novak Stefanović, kao i glumica Svetlana Bojković, samo su neke od poznatih ličnosti koje će se družiti sa nama tokom trajanja ove fenomenalne izložbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*