Novogodišnje odluke koje bi zapravo trebalo da donosiš svakog dana

Znam da mnogi od vas negde u ovo vreme počinju da razmišljanju o famoznim odlukama za narednu godinu, što i nije tako loše, ali svi znamo da su “novogodišnje odluke” često nešto što se završi samo slovom na papiru. Upravo zbog toga, dobra vest je da vam nije potrebna Nova godina za nove odluke. Odluke zapravo donosimo svakog dana, čim se probudimo.  Evo nekih za koje sam sigurna da će vam služiti tokom svih 366 dana:

Odvojiti vreme za male dnevne/jutaranje/večernje rituale u kojima uživaš

Obećaj sebi svakog jutra da ćeš u danu izdvojiti 15, 30 minuta ili sat vremena (koliko možeš, a uvek možeš makar malo) samo za sebe i neki ritual u kom beskrajno uživaš, bila to neka meditacija, neki tekst na portalu koji pratiš, topla kupka, parče omiljene torte ili razgovor sa nekim dragim sa kim nemaš priliku da se često čuješ zbog preopterećenosti poslom. Zašto je ovo važno? Ne samo zbog toga što ćeš se osećati mnogo bolje (što je činjenica), već zbog toga što stičeš naviku da redovno brineš o sebi i svojim potrebama i nikada ne zaboraviš ko zaista jesi baveći se poslom, porodičnim problemima, decom, prijateljima i svima onima koji očekuju nešto od tebe. Bićeš svesna da kada si ti dobro, tek tada i sve oko tebe može biti dobro, a to će ti dati “vetar u leđa” da ostvaruješ svoje snove bez bojazni da si ikome nešto uskratila.

Sačuvati osmeh uprkos svemu što ne ide po planu

Znam da nije jednostavno, ali kada probaš uverićeš se da je moguće. Kako? Sama odlučuješ kako će ti početi dan. U prethodnom pasusu sam pisala o malim ritualima. To može biti i nešto ranije buđenje od predviđenog i slušanje muzike koja te čini srećnom ili maženje sa kućnim ljubimcem. Nekoliko minuta će biti sasvim dovoljno da te osećaj radosti greje čitavog dana koliko god izazova imala na poslu, sa saradnicima ili prijateljima. A na kraju, koliko god da je bio težak i stresan dan, znaćeš da se vraćaš u onu oazu iz koje si radosna izašla i sve će biti lakše. Uostalom, ako si zaista iskreno nasmejana, verovatno se neće desiti da iko bude negativan i grub prema tebi.

Pročitati barem nekoliko stranica knjige koju već mesecima (ili godinama?!) čežnjivo gledaš na polici

I ja imam dosta takvih kao što svi imamo. I znam koliko je teško pronaći i to malo vremena za njih kada smo na dnevnom niovu zaista pretrpani obavezama. Međutim, možete učiniti nešto po tom pitanju: napraviti neki nedeljeni ili mesečni plan prema prioritetima, odnosno staviti fokus na one koje zaista želite da pročitate što pre. Zatim izdvojiti malo vremena pred spavanje ili u onom delu dana kada imate najmanje obaveza ili onih dana kada nemate toliko gust raspored. U svakom slučaju, bolje je da pola sata ili sat vremena utrošite kvalitetno, nego da “izgubite vreme” skrolujući Facebook i Instagram.

Reći ljudima koje voliš da ih voliš

Znam da zvuči banalno i nekako podrazumevajuće, ali nas upravo praznici podsećaju na to koliko zapravo to malo činimo tokom svih ostalih dana u godini. Zašto svakodnevno ne bi bilo kao za vreme božićnih i novogodišnjih praznika? Ne mislim na poklone u materijalnom obliku, već na neke zajedničke ručkove, večere, igre, šetnje, razgovore ili porodično okupljanje ispred tv-a. Ako nešto moramo učiniti u toku dana, to je da oslobodimo makar tridesetak minuta za najdraže. Jer to je vreme koje se nikada neće vratiti.

Zapisati svoje misli

Već sam pisala o tome koliko nam ova “tehnika” pomaže da zaista i sprovedemo u delo ono što smo zamislili. Ja sam svoj planer za 2020. već nabavila i sigurna sam da će mi pomoći u tome da bolje organizujem vreme, razumem sebe i svoje potrebe i pravilno uskladim vreme za rad sa vremenom za odmor i zabavu. Naravno, i u tome da budem redovnija kada je reč o objavama na blogu i Instagramu. Ovo se ne odnosi samo na planere, već i na dnevnik koji možeš voditi i pisati o svemu onome što te u toku jednog dana obradovalo, zamislilo, nasmejalo, rastužilo… I naravno sve o svom snu i malim koracima kojima se svakodnevno bližiš njegovom ostvarenju.

Poklonite nešto što bi vama dragoj osobi značilo

Baš onda kada za to zapravo nema nekog konkretnog “povoda”, dakle, kada nije reč o godišnjici, rođendanu, Novoj godini i Božiću, Danu zaljubljenih, 8. martu, diplomiranju… Poklonite nešto tek da bi neko ko vam znači bio svestan koliko vam je važan bez obzira na to koji je dan i datum u godini i da li je nešto postigao čime bi to zaslužio. Zapamtite: svi vama dragi ljudi koji su za vas uvek tu, zaslužuju ljubav i pažnju svakog dana, nezavisno od bilo čega.

Nagradite sebe za male uspehe koje ste imali tog dana

Bliži se kraj godine kada (uglavnom) najpre mislimo o svemu onome što nismo uradili, postigli, promenili, ostvarili. Imala sam takve dve godine iza sebe. Ovog puta, odlučila sam da gledam stvari iz druge perspektive. Uvek je toliko toga u čemu sam uspela, što sam ostvarila, što sam možda nesvesno i bez ikakvog plana unela u svoj život, a da ga je neizmerno obogatilo. Ne mora uvek biti po planu. Pišite, mislite i pričajte o svojim uspesima, pobedama, dobrim stvarima koje ste učinili. Odlučite da prestanete od sebe očekivati i ono nemoguće da biste u očima drugih bili bolji. Mislite na svoje lične pobede,one koje drugima ne izgledaju veliko,ali su značajne i bitne vama samima. Jer znate da ste od tog trenutka postali jači, hrabriji, sigurniji i zreliji. Nije potrebno da iko sem vas zna za to. A onda sebe nagradite onim sitnicama i ritualima koji takođe samo vama znače, a za koje “nemate vremena” dok grčevito pokušavate da ispunite tuđa očekivanja.

Dan za umetnost/izlet/uživanje gledajući omiljene serije/šetnju 

Slobodan dan, naročito kada se iznenada desi, uvek je velika radost, ali često ne znamo šta bismo tog dana pre uradili jer tokom “standardnih” radnih dana nemamo vremena gotovo ni za šta. Bolja ideja od ležanja u krevetu, svakako je izlet do nekog obližnjeg mesta sa dragim ljudima, obična opuštajuća šetnja, masaža i spa, poseta nekoj izložbi na koju nikako ne stižete da odete, bioskop ili opuštanje uz omiljenu seriju ukoliko ste ipak izabrali da ostanete kod kuće.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*