Moje preporuke: Knjiga, film, predstava i izložba za period izolacije

Pored redovnog pisanja tekstova za Wannabe magazin, online predavanja na fakultetu i učenja turskog jezika na sajtu Duolingo, nije ostajalo previše vremena da se posvetim blogu, barem ne u onoj meri u kojoj sam želela. Iako se moja dnevna rutina nije bitno promenila od trenutka kada je uvedeno vanredno stanje, u smislu posla i slušanja predavanja (osim što sada ne putujem do fakulteta), uspela sam da pronađem vreme za neke nove knjige, filmove i predstave, a činjenica da je sada moguće posetiti gotovo sve svetske muzeje, oduševila me je! Trudiću se da vam prenesem utiske sa nekih izložbi kao da sam ih posetila zaista (kako je i bilo planirano), a ne samo virtuelno jer je u ponudi mnogo toga zaista vrednog pažnje. U ovom postu, osvrnuću se na knjigu, film, predstavu i izložbu koje sam u poslednjih deset dana pročitala/pogledala, a koje vam od srca preporučujem i za period izolacije, ali i za svaki životni period kada vam je potreban beg od stvarnosti i lek za dušu.

Knjiga: “Ono sve što znaš o meni”, Mirjana Bobić Mojsilović

Da li je život bolje “režiran” od svakog filma? Da li svako od nas ima samo jednu ljubav u životu? Ako sam u nešto sasvim sigurna, to je da vas ova priča neće ostaviti ravnodušnim. Ono što me u Mirinim romanima oduševljava jeste način kako gradi likove, kao i priču koja je sasvim neizvesna do samog kraja i zaista vas drži uz knjigu od prve do poslednje stranice.  Četiri žene, četiri glumice koje vode potpuno različite živote, iznenada se spajaju kada dobiju poziv da dođu na snimanje probnih scena za film čuvenog reditelja Borisa Pavlovića. Da li će im jedna rečenica, za kojom su čitavog života čeznule, zaista promeniti život? Da li će nekoj od njih, snimanje ovog neobičnog filma, promeniti život? I koliko zapravo znamo jedni o drugima? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore ako pročitate ovaj roman. Inače, nameravala sam da pročitam “Jednu nit” od Trejsi Ševalije i “Ženu koja plače” od Soe Valdes, ali je ova knjiga preko reda “upala”u raspored i ni najmanje ne žalim zbog toga. Naprotiv. P.S. Njena poezija je nešto što nikako ne smete preskočiti, i to, najbolje, kao dezert: posle večere, pred spavanje, za lep san. 

 

Film: “Loving Vincent”

Ovaj jedinstveni animiran film, oblikovan tehnikom slikanja ulja na platnu, prvi put sam gledala u januaru 2018. Zašto sam odlučila da mu se ovih dana vratim? Zbog emocije koju je probudio u meni, pre svega. Zaboravila sam neke detalje, ali jasno se sećam te emocije- divljenja, očaranosti umetnošću i ogromne tuge što je, kako se u filmu i govori, otac moderne umetnosti, priznanje dobio tek nakon svoje smrti. Zasnovana na poslednjem van Gogovom pismu bratu, ova nesvakidašnja filmska priča, koju autorski potpisuju Dorota Kobiela i Hju Velčman, delo je 100 umetnika koji su u najboljem smislu te reči naslikali poslednju godinu života slavnog slikarskog majstora. Film sa prevodom možete naći na Filmovionline platformi. P.S. Podrazumeva se da vam od srca preporučujem i virtuelnu šetnju kroz Van Gogh Muzej u Amsterdamu, kao i knjigu “Žudnja za životom”, autor je Irving Stoun. 

Predstava: “Dama s kamelijama”, Narodno pozorište

Iako sam knjigu pročitala pre tri godine,  iz nekog razloga nisam stigla da pogledam predstavu. Kako redovno pratim naloge Narodnog pozorišta u Beogradu na društvenim mrežama, nije mi promaklo da će baš ova drama biti emitovana onlajn, što me je neizmerno usrećilo. A vas će usrećiti informacija da će, na zahtev publike, biti reprizirana 11. aprila. Miloš Biković kao Arman Dival i Marija Vicković kao Margarita Gotje u glavnim ulogama, osvojiće vaša srca. Ono što je mene posebno očaralo bila je svakako i muzika koja prati ovaj komad. Ovo je svakako savršen način da provedete veče kod kuće.

 

Izložba: “Ballerina: Fashion’s Modern Muse”, The Museum at FIT, Njujork

Ova izložba otkriva koliko je zapravo uticaj baleta na modu veliki i značajan. Romantične fantazije velikih baleta preslikane su direktno na modu: duga balska haljina iz 1937. pod nazivom “La Sylphide” koju je kreirao Charles James svojevrstan je omaž baletskoj umetnosti. “Ballerina Fashion’s Modern Muse” slavi i uticaj baleta i samih plesača, uključujući i atraktivne modele iz privatne garderobe primabalerina Margot Fonteyn, Debre Austin i Virginie Johnson. Ovoj izložbi posvetiću poseban post, a do tada uživajte klikom na: https://exhibitions.fitnyc.edu/ballerina/ 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*