Iz muškog ugla: Ljubavni CV (Koliko je toga tačno?)

Nakon nedavnog Moby-skandala, svi smo počeli da se pitamo… šta je uopšte istina u pričama o ljubavi i seksu koje jedni drugima prepričavamo i koliko je uopšte nečijeg “ljubavnog CV”-ja zaista stvarno i tačno?

Da podsetimo, Moby, američki muzičar, DJ i aktivista iz Njujorka, rođen 1965. godine (videćete zašto je bitno), nedavno je izdao svoju knjigu, autobiografiju pod imenom “The It Fell Apart” (“A onda se raspalo”). Moby je inače bio veoma popularan u jednom trenutku, 1998. godine je napravio temu za Džejmsa Bonda, a 2009. je bio na Exitu na Main Stageu, reklamiraao je knjigu Srđe Popovića “Mustra za revoluciju” itd. No, kada je izdao pomenutu (drugu po redu) autobiografiju, iskočili su skeleti iz ormara. Natali Portman, za koju je Moby napisao da su bili nekoliko nedelja u vezi 1999. godine kada je njemu bilo 33 a njoj 20, demantovala je priču tvrdeći da nije tačno i da je on “jeziv i mnogo stariji, i da je ona imala tad samo 18 godina”. Moby je na Instagramu više puta postovao dokaze da jesu bili u vezi, a onda se javno izvinio ali ne za laganje već za to da je s obzirom na 15 godina razlike, “trebao biti obazriviji”. Onda su došli i skandali sa Kristinom Riči (gde su se isto tako našle neke nepodudarnosti u priči) a Moby je spomenuo i vezu sa Lanom del Rej, koja nije demantovala, a s obzirom da dokazano voli starije muškarce, uopšte nije nemoguće da se to i desilo. Elem, Internet se podelio u dve grupe: one koji su povikali “lažov!”, “paćenik!” i one koji su rekli, “posle “nečega” nema kajanja” i “a sad negiraju a kad je Moby bio faca onda im je bilo OK”. Pogledajmo verzije 1 i 2.

VERZIJA 1: DODAJ U CV I ZAMASTI GA!

Moby je prosto čovek koji nikada nije bio nešto preterano markantan, mali mršav i ćelav, iako duhovit i sposoban. Uvek je voleo mlade i lepe devojke i bio je privučen njima, a kad nije uspeo da ih smuva, išao je legikom “što je babi milo to joj se i snilo”. Moby je prosto, lažljivi hvalisavac. Muškarci se inače tako ponašaju: ako su se samo poljubili sa nekom devojkom, reći će da su spavali s njom (setimo se antologijske scene iz filma “Briljantin” gde Travolta i Olivija na sasvim suprotne načine opisuju susret (“Tell Me More”), gde Travolta kaže da su spavali a Olivija da su se držali za ruke. Muškarci imaju “lovačke priče” za svoje drugare, jer i oni lažu, i popunjavaju svoj “ljubavni CV” stvarima koje se nisu desile da bi CV bolje izgledao. Ako ne bi lagali, pošto drugari lažu svakako, onda bi oni ispali luzeri sa manjim brojem devojaka koje su “obrnuli”. Naravno, u CV se ubacuju samo devojke koje su mlađe, lepše, slavne, ili kombinacija sva tri. I devojke to rade, najčešće ako žele da predstave da su bile sa nekim slavnim, ili pak, ako su jako mlade, da su bile sa nekim starijim, ili ako su starije, da su bile sa nekim mladim i lepim. Trofeji koji nisu osvojeni ubacuju se u kolekciju stvarnih trofeja, da bi samopouzdanje bilo veće. Moby je pogrešio što je to “turio u knjigu” a ne za kafanski sto.

VERZIJA 2: TO NISAM BILA JA! IZBACI NEPOŽELJNO!

Verzija dva kaže da je sve bilo obratno. Moby je zaista bio sa svima njima (uključujući Natali) koja se sad stidi svojih mladalačkih greha sa 18, kad je bila naivna a i željna pažnje slavnog muzičara i to joj je imponovalo. Sada se “pere” jer je Moby odavno manja figura od nje na svetskoj sceni, a ona je slavni seks simbol. I zaista, žene to često rade, naravno, naročito ako je to bila neka mladalačka ljubav, ili neka pijana noć ili puna tuge i depresije, a “njegov zagrljaj je bio tako udoban”. A sada, kad se sve to završilo, više se ne uklapa u “savršeni CV” koji hoće da prezentuje, i sada se neželjene avanture brišu i CV postaje čist. Nema “prodavala hamburgere u brzoj hrani” ali ima “menadžer za odnose sa javnošću tu-i-tu”. Nije sve za izložbu. I muškarci vole da rade to isto. Trenuci slabosti, pijanstva i depresije dovedu do toga da te drugari sutra pitaju “ko ti je ona ružna/matora/debela…” izberite najnepoželjnije za svakog muškarca i svako društvo. Odgovor je najčešće: “ma nije ništa bilo… samo sam je otpratio kući”. Naravno, i ovde će ta devojka, čak i da ti ćutiš i negiraš, raspričati o toj “akciji” i opet će se saznati. E tako se saznalo i za Natali i Mobyja, jer Natali nije smatrala da je to “za priču” ali Moby iteamko jeste.

EPILOG

Moby je morao da otkaže promocije knjige i koncerte, ali rečima “ja sam kriv i glup jer sam napisao knjigu a nisam je pokazao ljudima koji se u njoj pojavljuju”. Nije negirao da se to desilo, ali je priznao da je trebao da traži odobrenje od devojaka u njoj. Ali nije. Pohvalio se i dobio preko njuške. Naravno, pitamo se šta je od svega istina. Istina je samo da “ljubavni CV” nikad nije isti kao stvarna kartoteka i dosije avantura i ljubavi. Uvek se neželjene ljubavi i veze brišu, a možda i željene dodaju i preuveličavaju. Jedna je istina koju svi čuvamo, a druga je “istina” koju drugima pokazujemo. A šta je istina između Mobyja i Natali? To znaju samo njih dvoje.

Tekst: Žikica Milošević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*