Ikone stila kroz istoriju: Modne ilustracije Milene Pavlović Barili

Budući da je Milena, po majci, potomak dinastije Karađorđević, a po ocu Brunu, glumcu i kompozitoru, Italijanka, ne čudi činjenica da je spoj dvaju kultura iznedrio umetnicu izvanrednog talenta, specifičnog senzibiliteta i vizionarskog duha. Milena nije bila čarobnica samo u slikarstvu. Pisala je i poeziju i to na italijanskom, španskom i francuskom jeziku. Zanimljivo je da je na svom maternjem jeziku napisala samo jednu pesmu, kada je imala sedam godina. Milena Pavlović Barili dobila je izvanredno slikarsko obrazovanje, ali i njen neverovatan talenat bez sumnje je uticao na to da ova slikarska čarobnica izlaže u najprestižnijim galerijama na svetu- u Londonu, Rimu, Parizu i Njujorku. Nakon što je osvojila Evropu, Milena veoma mlada odlazi u Ameriku, pred Drugi svetski rat. U Njujorku postiže veliki uspeh i postaje veoma cenjena u najvišim intelektualnim i kulturnim krugovima koji su shvatili da ona svojim delom daje ogroman doprinos svetskoj kulturi.

Čitav Milenin život bio je obojen umetnošću. Muzika je u njenom životu bila porodično nasleđe: majka Danica, pijanistkinja i otac Bruno, kompozitor, od malena su je uveli u čudesni svet tonova, pa je i ova umetnost u njenom životu zauzimala veoma važno mesto. U muzičkim delima Milena je često tražila inspiraciju za svoje slike. Muzika, naročito muzika iz zemlje njenog oca, dakle muzika italijanskih kompozitora, nadahnjivala ju je tokom stvaranja. Slušala je i popularne izvođače kao što su Mami Smit, Luj Armstrong, Besi Smit, Beni Gudmen, Bili Holidej i Žozefina Bejker, koju je čak u zanosu igre predstavila na jednoj svojoj ilustraciji. Milena je svirala klavir, ali njen talenat i smisao za likovno izražavanje, majka Danica odlučila je da podstiče u pravcu likovne umetnosti.

U svim kulturnim sredinama- u Srbiji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Španiji i Sjedinjenim Američkim Državama, Milena je osećala podjednaku strast za stvaranjem. Različite kulture spajale su se u njoj i ostavile specifičan trag na njenim umetničkim delima koja na poseban način oslikavaju razne ambijente i predele. Po evropskim prestonicama uglavnom je putovala sa majkom Danicom, koja je bila u potpunosti posvećena ćerkinom životu. Njujork je za Milenu predstavljao jedan potpuno novi svet. Imala je tada samo trideset godina, a doživela toliko susreta, novih poznanstava, izložbi, naslikanih dela, nacrtanih skica, napisanih pesama i pisama.

Posebnu pažnju privuklo mi je sve ono što je Milena uradila za modni svet. Moda ju je veoma inspirisala i umetnica je radila ilustracije za prestižne američke modne časopise- Vogue, Harper’s Bazaar, Town and Country, Glamour i Charm. Njena ilustracija za naslovnu stranu “Voga” , od 1. aprila 1940. godine postiže ogroman uspeh. Ova dela su mnogo više od ilustracija. To su prava originalna umetnička dela. Modu, malo bližu svakodnevnici, Milena uzdiže. Njene ilustracije, modni dizajn, reklame za šminku, očaravajuće su zahvaljujući mnogim detaljima koji poseduju značajnu simboliku. Pozadinu modnih kreacija čine pejzaži, konjanici, baloni, deca koja se igraju i divni predeli njenih snova.

Beogradske modne ilustracije

Period Mileninog školovanja na Kraljevskoj umetničkoj školi u Beogradu od 1923.do 1926. godine i Slikarskoj akademiji u Minhenu do 1928.godine, poklapa se vremenski sa manifestacijom stvaralačkog duha uslovljenog kataklizmom Prvog svetskog rata koji je iznedrio novi umetnički stil, ali i životni koncept- ar deko. Godine 1922. u kojoj se afirmiše garson izgled, a Milena dolazi u Beograd, održava se i kraljevsko venčanje kralja Aleksandra Karađorđevića i princeze Marije od Rumunije, buduće srpske kraljice. Naredne godine venčavaju se i knez Pavle i kneginja Olga. Budući da je Milena bila rod sa dinastijom Karađorđevića, a njena majka Danica pozvana da obavlja službu nadzornice na kraljevskom dvoru, umetnica je na dvoru živela od 1923. do 1926.godine. Upravo tada Milena se upoznaje sa visokom modom, čiji su glavni konzumenti kraljica Marija i kneginja Olga. Milenina karikatura kraljice Marije, nacrtana iz nekoliko poteza, sa svojim izduženim vratom podseća na Modilijanijevu figuru, međutim uz par minđuša i vrlo izražajan pogled u kraljičinim očima, Milena je predstavlja kao elegantnu i stamenu ženu novog doba sa određenom dozom prkosa koja se primećuje i na ilustracijama za modnu kuću Redfern. Pored izloženosti kraljičinom i kneginjinom modnom ukusu, Milena interesovanje za modu razvija i na Kraljevskoj umetničkoj školi u Beogradu. Na Mileninim prvim akademskim ekskursima u svet modne ilustracije uočava se profesorski nadzor Dragoslava Stojanovića. Njene modne ilustracije koje nastaju na Stojanovićevim predavanjima karakteriše jednostavnost u izrazu, minimalan kolorit, umereni geometrizam i akcentovanje linija. Na seriji ilustracija koje prikazuju žensku glavu Milena se zapravo javlja kao stilista-hroničar, svedočeći o aktuelnim frizurama i kozmetičkim trendovima kao faktorima objave novog, vizuelnog i društvenog identiteta žene. Iskorak ka egzotičnom svojstven ar dekou prisutan je na našminkanim licima dama koja podražavaju estetiku japanskih grafika: beli puder, rumenilo na obrazima, tanko iscrtane obrve i usne našminkane u obliku srca intenzivnim crvenim karminom. Tzv. “vamp izgled” koji podrazumeva tamniju šminku, a koji Milena postepeno uvodi na ilustracijama iz iz 1926. biće popularizovan nešto kasnije ekspanzijom holivudske produkcije.

Pariske modne ilustracije

Obraćajući se Koko Šanel, u pismu iz juna 1925. francuski umetnik, Žan Kokto, piše: “Draga Koko, tvoj uspeh u oba sveta, svetu mode i svetu umetnosti, privukao je moju pažnju. Ti stvaraš modu po pravilima za koje se smatra da daju vrednost samo slikarima, muzičarima i pesnicima. Verujem da je esencija francuskog stila koju tražim u svim medijima tako očigledna u tvom radu.” Iz ovog pisma primećuje se važna karakteristika mode i umetnosti s kraja treće, i početka četvrte decenije prošlog veka, a to je potraga za novim kroz multimedijalno, koje spajajući dadaizam, nadrealizam i lične afinitete umetnika dekonstruiše ustaljene granice između, kako ih Kokto naziva, sveta mode i sveta umetnosti. Iako malobrojne, svega tri sačuvane modne ilustracije koje Milena stvara u Parizu svedoče o njenom neprestanom brisanju granica, ovog puta između nadrealizma, magijskog realizma, metafizičkog slikarstva, antičkog nasleđa, visoke mode i holivudskog kostima s početka tridesetih godina prošlog veka. Kada 1931. godine Milena prelazi u Pariz, nastaju i kultne modne fotografije koje svedoče o pozicioniranju Mileninih malobrojnih pariskih modnih ilustracija u okvire umetničkog i modnog miljea Pariza s početka četvrte decenije prošlog veka. Man Rej fotografiše Elzu Skjapareli u njenoj kreaciji koju je tehnikom Trompe-l’oei, podražavajući antičke draperije, oslikao dizajner enterijera Žan Dunan, dok Hojnigen-Hjun fotografiše manekenku Sonju (Sonia Colmer) u haljini Madlene Vione, koja nalik antičkoj skulpturi graciozno pozira obmotana slojevima svile i krepa. Dok prva ilustracija parira Adrijanovom kostimu, na drugoj ilustraciji Milena kao da usvaja Bitonove reči, predstavljajući žensku figuru nalik antičkoj statui čiji dvodelni kostim siren kroja koji Milena konturira isprekidanom linijom doprinosi osećaju lebdenja i nedovršenosti. Treća ilustracija donosi malo elegantnije rešenje večernje haljine u stilu Patua i Šanel, sa sivim šarama i bledo ružičastom postavom. Što se tiče likovnog rešenja ovih ilustracija, one su u skladu sa estetikom ostatka dela koje Milena stvara ovom periodu. Njih karakteriše “oštar i melodiozan crtež, razblažena, zadimljena, akvarelski prozirna boja koji nagoveštavaju ličnu ikonografiju i izraz.”

Njujorške modne ilustracije

Milenino bavljenje modnom ilustracijom, inicirano ar dekoom, a potom filtrirano kroz ar nuvo, metafizičko slikarstvo i magijski realizam, kulminiraće zrelom likovnošću i kompleksnijim kompozicionim rešenjima obogaćenim kasnim nadrealizmom i neoromantizmom, u poslednjoj fazi njenog stvaralaštva, tzv. “američkom periodu” u Njujorku, u koji Milena stiže brodom iz Francuske avgusta 1939.godine. Ilustracije koje nastaju do 1942.afirmišu modnu ilustraciju kao vid čiste umetnosti. Naslovljene su poetičnim, sanjalačkim naslovima poput Plave, zagasite i tamne tkanine, Poetične ružičaste i crvene ili Kupanje Venere. Motivi na njima, poput biste na ilustraciji Kalup lepote ili Degaove balerine i slikarske palete sa ilustracije Dizajn letnje obuće takođe sugerišu sintezu likovne umetnosti i mode. Da su one svojevrsni larpurlartizam koji afirmiše modu kao umetnost, a kojem su Krauninšild i Aga bili kao veliki pobornici likovne umetnosti skloni, svedoči i disparatnost između naslovne strane “Voga” u kom Milena prvi put objavljuje kao ilustrator i njene ilustracije koja zauzima celu stranicu. U odnosu na naslovnicu, fotografiju Antona Brula koja prikazuje ženske ruke, stilizovan naslov časopisa u kojem je nakit oblikovan u vidu slova, te podnaslov koji sugeriše da je broj koncipiran kao vodič za božićnu kupovinu, Milenina ilustracija Model večernje haljine javlja se kao samodovoljno umetnička. Poput umetničkog dela redukovanog tako da se uklopi u magazinski format, gotovo uvek na jednoj strani časopisa, objavljivane su Milenine ilustracije u “Vogu”.

*Tekst je objavljen u Wannabe magazinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*