Edgar Dega: Najlepše slike umetnika koji je bio fasciniran baletom

Dega je dobio nadimak “slikar plesača”. Od 1860. pa nadalje, razvio je fascinaciju plesom, koja je prvobitno otkrivena u Pariskoj Operi, gde je proveo mnogo vremena u bekstejdžu. Kao rezultat njegovog interesovanja, njegove slike oslikavale su plesače u privatnim trenucima iza kulisa, kao i tokom njihovih nastupa na pozornici. Osvrnućemo se na ljubavnu priču između umetnika i njegovih muza predstavljajući neka od najlepših umetničkih dela koja je naslikao. Mnoga od njih nalaze se u Muzeju Orsej u Parizu koji sada možete posetiti virtuelno, a ove jeseni muzej će predstaviti dugo očekivanu izložbu “Degas et la danse” u saradnji sa Pariskom Operom.

Bio je očaran beskrajnim mogućnostima koje je unutrašnjost operske kuće nudila- mogućnosti da istu scenu vidi iz više neobičnih uglova, sa balkona, partera ili iz vizure orkestra. Voleo je kontraste između svetlosti i senke, iluzije i realnih slika. Strastveno je voleo balet, a u balerinama je pronalazio jedan poseban svet vizuelnog uživanja. Balerine koje nam je na svojim slikama i pastelima Edgar Dega ostavio, među najpopularnijim su slikama 19. veka. One govore o njegovom posebnom stvaralačkom daru jer se na njima skoro fotografski (a voleo je fotografiju i bavio se njom) fokusirao na najsitnije detalje narušavajući klasičnu kompoziciju asimetrijom i radikalnim vizurama.

View this post on Instagram

Dance Class at the Opera, by Edgar Degas, Oil, 1872 ⁠ Edgar Degas, French artist, 1834-1917 Degas regularly went to the Paris opera house, not only as a member of the audience, but as a visitor backstage and in the dance studio, where he introduced by a friend who played in the orchestra. At that time, the opera was still housed in the rue Le Peletier and had not yet moved to the building designed by Garnier which was soon to replace it. From the 1870s until his death, Degas's favourite subjects were ballerinas at work, in rehearsal or at rest, and he tirelessly explored the theme with many variations in posture and gesture. More than the stage performance and the limelight, it was the training and rehearsals that interested him. Here the class is coming to an end – the pupils are exhausted, they are stretching, twisting to scratch their backs, adjusting their hair or clothes, an earring, or a ribbon, paying little heed to the inflexible teacher, a portrait of Jules Perrot, a real-life ballet master. – Musée d'Orsay, Paris For more, follow @thegreatarthistory ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⁠ #instaart #dailyart #edgardegas #degas #painting #oilpainting #art #19thcentury #19thcenturyart #19thcenturyartist #frenchart #frenchartist #mainstreamart #mainstreamartist #famousart #famousartist #thisisart #artrevival #artrenewalcenter #arthistory #artsandculture #artwork #artworks #artoftheday

A post shared by The Great Art History (@thegreatarthistory) on

Dega kao posmatrač

Od 1860.godine pa nadalje, Edgar Dega često je posećivao Parisku Operu koju je dobro poznavao, a bio je deo porodice ljubitelja muzike. Kao dete posmatrao je plesače tokom treninga širom otvorenih očiju, uvek sa olovkom i papirom u ruci. Umetnik je plesače radije gledao u intimnim, privatnim trenucima, na primer kada razgovaraju jedni sa drugima, kada su umorni nakon nastupa i počinju da zevaju ili dok su prilagođavali i nameštali kostime pre samog nastupa. Predvorje Palais Garnier bilo je njegovo igralište: tamo je proveo sate i sate posmatrajući plesače i njihove učitelje. Učinio je ovo mesto, koje je često bilo povezano sa sastancima i druženjima, svojom inspiracijom.

Dega kao impresionista

“Crtanje nije isto što i forma, to je način sagledavanja forme”, rekao je kao ponosni predstavnik impresionističke umetnosti. Svojim pronicljivim okom Dega je prikazao visoko romantizovani svet baleta sa snažnim osećajem za realizam. 1874. bila je godina u kojoj je Dega na prvoj izložbi impresionista predstavio delo u potpunosti posvećeno baletu. Naslikao je nekoliko dela inspirisanih baletom do 1880.godine, stekavši nadimak “slikar plesača”. Među njegovim najpoznatijim delima nalaze se “Čas baleta”, “Čekanje”, “Balerina sa buketom”…

Dega kao odvažni umetnik

Dega je, iznad svega, bio vizionar koji je preinačio umetnost slikarstva uvođenjem monotipa u svoja dela. Ovo je tehnika koja se sastoji od crtanja pastelom direktno na platnu prekrivenom mastilom kako bi se stvorio jedinstven, unikatni dizajn. Kroz svoje slike, skulpture i crteže, Dega je potvrdio svoj viscelarni ukus za eksperimentisanje.

Dega kao vajar

Iako poznat pre svega po svojim fantastičnim slikama, Dega je bio i veoma talentovan vajar, pa je ostavio iza sebe mnoštvo skulptura. Ova ogromna kolekcija uključivala je plesače izvajane sa neobičnim osećajem za realizam, koji su često izazivali velike skandale, poput “Male četrnaestogodišnje igračice” koju je Dega izlagao na Salonu impresionista 1881.godine, a koju su mnogi kritičari smatrali “vulgarnom i grubom”. Posle Degaove smrti, mnoge njegove skulpture su odlivene u bronzi kako bi se spasile od propadanja i svoje su mesto našle u mnogim muzejima i kolekcijama sveta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*