Art tura Vojvodinom, prvi deo: Muzeji i galerije koje treba posetiti ove jeseni

Iako je još uvek nemoguće realizovati većinu (planiranih) putovanja, barem u “normalnim” okolnostima, dobra vest je da naše galerije i muzeji raširenih ruku očekuju sve nas gladne lepote i umetnosti. Ovo leto iskoristili smo kako bismo što bolje upoznali svoje okruženje i sva prirodna i umetnička blaga koja ono krije (tokom jeseni planiramo nastavak), a u ovom postu osvrnuću se na tri galerije u kojima ćete,zahvaljujući divnim kustosima, ali i nezaboravnim delima, bez sumnje uživati. 

Galerija Milan Konjović u Somboru

“Slikar strahovito mnogo misli, još više pati, jer bez patnje nema stvaralaštva. Uslov je, kao što rekoh, ljubav. U ljubavi i patnji se rađamo, u ljubavi i patnji se volimo, u ljubavi i patnji živimo. Umetnikovo je da voli čoveka, da živi za njega, da mu olakšava životne tegobe, da ga istrgne iz one svakidašnjice koja je u svojoj realnosti često gruba i nehumana. Čovek i ne može da živi bez nade, iluzije i vere. To mu može pružiti umetnost. Zašto običan svet, recimo pije. Da bi stvorio iluziju sreće, da bi zaboravio grubosti i nepravde naše zbilje. Cilj, poslanje i plemenitost umetnosti jeste da podiže čoveka, da mu neprestano otkriva materijalne i moralne lepote.”

Kada smo je u julu posetili, u toku je bila sjajna izložba “Žene u slikarstvu Milana Konjovića” koja je, iako tematska, bila i retrospektivnog karaktera budući da postavka sadrži i 50 umetničkih dela nastalih u razdoblju između 1919. i 1990. godine. Stalna postavka koju možete videti svakog radnog dana od 8 do 18 časova (osim nedeljom i ponedeljkom) i subotom od 8 do 13 časova, broji čak 1084 odabrana rada i pruža prikaz čitavog stvaralačkog veka slavnog slikara. Na zvaničnom sajtu galerije možete dobiti puno informacija, ali vam od srca preporučujem kustosko vođenje kroz stalnu postavku jer ćete tako otkriti veoma zanimljive detalje kako iz privatnog života, tako i stvaralačkih inspiracija umetnika čija su dela obeležila vek za nama. Takođe, preporučujem da katalog “Žene u slikarstvu Milana Konjovića” imate u ličnoj biblioteci, sigurna sam da ćete mu se vraćati.

Galerija Sava Šumanović u Šidu 

Sigurna sam da ste videli barem nekoliko njegovih slika, a takođe verujem da je vam je od omiljenih, barem jedna njegova. U svakom slučaju, ova galerija je raj ne samo za ljubitelje Savinog stvaralaštva, već za sve ljubitelje slikarstva i moderne kao pravca u ovoj umetnosti. Pored galerije, preporučujem vam da ne propustite posetu spomen-kući porodice Šumanović koja se nalazi u neposrednoj blizini Galerije  i zavirite u intimni svet umetnika koji je naslikao neka od najlepših i najvrednijih umetničkih dela na ovim prostorima. Galeriju možete posetiti svakog radnog dana od 9 do 16 časova i subotom od 9 do 15 časova. 

Muzej naivne umetnosti Ilijanum u Šidu 

“…Pošto sam seljak, više puta bejah pitan da li volim prirodu i sve vidljivo. Istinu govoreći, ja nikad nisam o tome razmišljao, možda mi za to život nije dao vremena i priliku. Život je marama sa dva lica, i vrlo osobita.”

Sve što mogu da vam kažem jeste da ovo mesto vredi posetiti i da ćete biti prijatno iznenađeni! Kada ste već u Šidu, pored galerije Sava Šumanović, nikako ne zaboravite da posetite i ovaj jedinstveni muzej u kome ćete saznati mnogo toga zanimljivog. Iako je počeo da stvara tek u 62. godini, Ilija Bašičević Bosilj stigao je da postane naivni umetnik svetskog glasa. Njegova dela izlagana su uz dela velikana poput Pikasa, Kandinskog, Šilea i mnogih drugih i ušla su u mnoge svetske muzeje. Londonski časopis “Raw Vision” 2007. godine uvrstio ga je u 50 klasika svetske Art Brut umetnosti. Uz činjenicu da je bio omiljeni slikar slavne Sofije Loren čiji je portret uradio, a koji je ona, uz još njegovih dela, kupila za svoju umetničku kolekciju, poseta ovom muzeju doneće vam još mnogo zanimljivih saznanja i svojevrsnu art avanturu koja se ne zaboravlja. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*