5 sjajnih razloga da posetite izložbu “Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti”

Budući da sam na trećoj godini studija književnosti istinski uživala u stihovima Đure Jakšića na predavanjima iz romantizma (koja su mi inače bila omiljena kada je reč o srpskoj književnosti),neizmerno me je obradovala vest da se u Galeriji Matice srpske 5. aprila 2019. godine otvara izložba posvećena upravo ovom umetniku- pesniku, piscu i slikaru Đuri Jakšiću. Odvojila sam jedno subotnje popodne kako bih pogledala izložbu umetnika koji je svojom autentičnom stvaralačkom ličnošću obeležio srpsku umetnost i kulturu 19.veka.  Izložba “Đura Jakšić: Između mita i stvarnosti” realizovana je u saradnji dve nacionalne muzejske ustanove- Galerije Matice srpske u Novom Sadu i Narodnog muzeja u Beogradu i objedinjuje preko četrdeset umetničkih dela Đure Jakšića iz nekoliko muzejskih kolekcija. Izložbom su obuhvaćene tri glavne tematske celine Jakšićevog opusa – portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo upotpunjene pričom o životnom i umetničkom putu Đure Jakšića.

Slikarski opus upotpunjen je delima Jakšićevog književnog stvaralaštva , kao i arhivskom građom : pismima, fotografijama i različitim zanimljivim sadržajima, te ćete, ukoliko posetetite izložbu, biti u prilici da prelistate i čitate i “Đurinu pesmaricu” u kojoj se nalaze neke od najlepših pesama umetnika koji je sa podjednakom strašću pisao rodoljubivu i ljubavnu poeziju. Nemoguće je ostati ravnodušan u dodiru sa njegovim stihovima koji odišu iskrenošću i njegovom ličnošću. Doba romantizma je svakako akcenat stavljalo na emociju, a ne na formu. Svi se vezujemo za stvari u kojima možemo prepoznati i komadić svoje duše i deo svog mikrokosmosa. Dođite da otkrijete šta se krije u stihovima pesama “Mila”, “Na Liparu”, “Veče”, “Ja sam stena”, “Otadžbina”, “Ponoć” i mnogim drugim.

Ono što će vam, verujem, biti posebno zanimljivo jeste to što imate mogućnost da virtuelno “prošetate” izložbom, kao i to što je dostupna multimedijalna prezentacija ikonostasa iz Crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Srpskoj Crnji, koji je bio prvi veliki slikarski posao mladog Đure Jakšića.Pored toga što će vam slike pružiti zaista nezaboravan umetnički ugođaj, možete i slušati i pogledati veoma zanimljiv kratak dokumentarni film o Đurinom životu i nastanku nekih od njegovih najznačajnijih umetničkih dela, kako u sferi slikarstva, tako i u književnosti. 

Moda i umetnost povezane su na najlepši mogući način : ukoliko kao i ja, volite da “nosite umetnost” , poznata novosadska dizajnerka Zagorka Kalentić Marković, ZAGA, kreirala je majice i haljine sa motivima ove izložbe. Na majici koju nosim je motiv čuvene slike “Devojka u plavom” (slika se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu, a tokom trajanja ove izložbe “gostovala” je i u Galeriji Matice srpske) na kojoj je Mila, opisana i u istoimenoj pesmi, Đurina prva, velika, neostvarena i za krčmaricu Milu neotkrivena ljubav. 

Svakog vikenda, do kraja izložbe (traje do 21. juna, a zatim se seli u Narodni muzej u Beogradu) organizuju se tematska predavanja vezana za izložbu. U petak, 14. juna očekuje nas predavanje Đura Jakšić i stvaranje mita o ukletom umetniku , dok ćemo 21. juna, na dan zatvaranja izložbe imati priliku da još jednom uživamo u autorskom tumačenju  kroz koje će nas povesti autorka ove sjajne izložbe, dr Snežana Mašić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske.

U Galeriji Matice srpske izložba je otvorena do 21. juna, a zatim ćete moći da je pogledate i u Narodnom muzeju u Beogradu od 28. juna do 15. septembra 2019. godine , a ja vam od srca preporučujem da se ovog leta zaljubite u umetnost Đure Jakšića! 

 

Majica: ZAGA 

Sat: Parfois

Suknja: Reserved

Tašna i cipele: Deichmann

Fotografije: Alina Vilčenko 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*